onsdag 9 mars 2022

Operation CrossbowTitel: Operation Crossbow / På främmande mark
Genre: Action/Drama/Krig
Land: Storbritannien/Italien
År: 1965
Regi: Michael Anderson
I rollerna: George Peppard, Sophia Loren, Anthony Quayle, John Mills

Handling: Mot slutet av andra världskriget börjar tyskarna att experimentera med V1- och V2-raketer. Britterna inser hotet och bestämmer sig för att infiltrera tyskarnas forskningsorganisation. En amerikansk och två brittiska ingenjörer väljs ut till att agera hemliga agenter på tysk mark. Målet är att få stopp på tyskarnas bombningar av London.

Omdöme: Andra världskriget är i full gång och britterna misstänker att tyskarna håller på att experimentera med långdistansraketer som kan användas för att bomba Storbritannien. Tyskarna håller mycket riktigt på att framställa V1- och V2-raketer. Britterna väljer ut tre ingenjörer bland de allierade styrkorna som kan infiltrera på tysk mark och komma nära rakettillverkningen.
Bland de tre utvalda ingenjörerna finns amerikanen John Curtis (George Peppard) som utger sig för att vara holländske ingenjören Erik van Ostamgen. När den riktige Erik van Ostamgens fru Nora (Sophia Loren) oväntat dyker upp på det lilla hotellet i Tyskland där hon fått reda på att hennes försvunne make kan befinna sig, uppstår problem. Hon kan hota hela operationen och John måste fatta ett tuff beslut - lita på henne eller döda henne.
En sak som blir lite överraskande, men välkommen är att tyskarna talar tyska, något som var ovanligt i engelskspråkiga filmer på den här tiden. Det är trots allt en historia och film som försöker vara realistisk och följa verkligheten till stor del. Lite matinékänsla får man också när man följer tyskarnas experimenterande och britternas försök till infiltration.
Även om det inte är en film i klass med t.ex. Where Eagles Dare (1968) som kom ett par år senare, är det lite den typen av film. Åtminstone har den tendenser till det på sina håll. Tyvärr har den en liten svacka när Sophia Loren dyker upp på hotellet och hennes inhopp blir något av en temposänkare. Lite kul att hon står först i rollistan, men är endast med runt 20 minuter. Hon var gift med filmens producent Carlo Ponti, så där har vi förklaringen till detta.
Något som blir tydligt mot slutet är att filmen gott kunde ha fått med mer av infiltrationen när det börjar bli hett om öronen för infiltratörerna. Istället har filmen spenderat lite för mycket tid på att visa upp tyskarnas tester med V1- och V2-raketerna, vilket blir upprepande. Den något mer fartfyllda avslutningen hade gärna fått utgöra mer av andra halvan av filmen istället för endast runt en kvart.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar