söndag 27 mars 2022

The ExceptionTitel: The Exception
Genre: Drama/Romantik/Krig
Land: Storbritannien/USA
År: 2016
Regi: David Leveaux
I rollerna: Jai Courtney, Lily James, Christopher Plummer, Eddie Marsan

Handling: En tysk soldat försöker avgöra om den holländska motståndsrörelsen har planterat en spion för att infiltrera kejsare Wilhelms hem i Holland under andra världskrigets begynnelse. Under sin utredning faller han för en ung holländsk och judisk kvinna.

Omdöme: Året är 1940 och en ung tysk kapten, Stefan Brandt (Jai Courtney) blir placerad att vakta Vilhelm II (Christopher Plummer) som lever i exil i på en herrgård i Holland tillsammans med sin fru Hermine (Janet McTeer) och deras adjutant överste Sigurd von Ilsemann (Ben Daniels). Bland det holländska tjänstefolket finns Mieke (Lily James) som tidigt fångar Brandts ögon och han hennes.
Brandt får det inte så tokigt på plats och varvar middagar med Vilhelm och Hermine med att rulla runt i sänghalmen med Mieke. Men när han får information från Gestapo om att de misstänker en spion i området, måste han vara på sin vakt, speciellt som Heinrich Himmler (Eddie Marsan) ska komma på besök.
Det blir flera heta möten mellan tyske Brandt och judiska tjänsteflickan Mieke, som man tidigt får reda på är den planterade spionen. Inget speciellt nytt här inte och man sitter mest och väntar på spionhistorien som skjuts åt sidan lite för länge om man ska vara ärlig. Det hade varit mer spännande om man varvat de heta mötena med lite mer spioneri, men det får man vänta på till filmens senare delar.
Bäst blir det att skåda Christopher Plummer som Vilhelm. Han visar sig stå för en hel del humor då han gillar att skämta vilket är ett välkommet inslag. Ibland må Vilhelm sväva iväg och berätta om svunna tider och det är ganska uppenbart att han inte står bakom Hitlers metoder. Den andra som funkar bra är Eddie Marsan som Himmler. Föga överraskande att Plummer och Marsan visar sig vara de två som övertygar mest.
Filmen är ok och bygger på en bok av Alan Judd som nog kan vara tätare än vad filmen visar sig vara. Lite synd alltså att man väljer att lägga mest tid på Brandt och Mieke utan att utforska spionhistorien tillräckligt. Lite mer av den hade varit att föredra för egen del. Man hade fortfarande kunnat ha kvar kärlekshistorien, men nu blir resten ganska sekundärt vilket är synd.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar