onsdag 2 mars 2022

Young GunsTitel: Young Guns
Genre: Västern/Action
Land: USA
År: 1988
Regi: Christopher Cain
I rollerna: Emilio Estevez, Kiefer Sutherland, Lou Diamond Phillips, Casey Siemaszko, Dermot Mulroney, Charlie Sheen, Terence Stamp, Jack Palance, Terry O'Quinn

Handling: Lincoln County, New Mexico 1878. Sex män rider ut. Var och en bär på en blodig hämnd. Ledaren är William H. Bonney. Tidningarna kallar honom Billy the Kid på grund av hans ringa ålder. En legend är på väg att skapas.

Omdöme: Det här är en film man nog borde ha sett i sin ungdom när det begav sig, men så blev det inte. Vi har en rad unga skådespelare som var i ropet på den här tiden som utgör gruppen som inte kallas för Young Guns utan istället för "regulators". Deras ledare är John Tunstall (Terence Stamp) som tagit in dem som sina egna, lärt dem ett och annat för att klara sig i den tuffa världen utanför.
Tunstalls killar hamnar snart i ett litet krig med Murphy (Jack Palance) som är en konkurrent till Tunstall. Murphy är både mäktigare och har mer män till sitt förfogande. Men ingen har räknat med Billy the Kid (Emilio Estevez) som han kallas, en smått galen och orädd revolverman som så småningom blir ledaren för gänget när de tar sig an Murphys män.
Redan inledningsvis känns det inte som en helt traditionell västernfilm med tanke på musiken. Det är istället ett tydligt 80-tals sound och på det har man alltså en rad ungdomsskådespelare som samlats, vilket gör det till en ungdomsvästern med distinkt 80-tals sound. Från början hade James Horner gjort musiken, men filmmakarna tyckte att det hade ett för irländskt sound och valde istället att göra något annat med det.
Något svårt att verkligen uppskatta det här eller se storheten med filmen. Det blir liksom lite för mycket lattjande utan att vare sig bli särskilt bra eller roligt. Det hjälper inte heller att skådespelarna för det mesta inte ger särskilt övertygande prestationer. Veteranen Terence Stamp är ändå gedigen så länge han är med. Kiefer Sutherland är nog den som funkar bäst bland ungdomarna.
En sak som ibland får till det är ett par lite mörkare scener som man nästan inte förväntar sig med tanke på att det mest känns riktat till en yngre publik. Dessa funkar överlag bäst i filmen. En film regisserad av Christopher Cain som gjorde den desto bättre That Was Then... This Is Now (1985) med Emilio Estevez (som även skrev manuset). Två andra västerns med en stor (och bättre) ensemble som kom runt den här perioden som helt klart är seriösare och att föredra är Silverado (1985) och Tombstone (1993).

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar