lördag 16 april 2022

Clearcut



Titel: Clearcut / Clearcut - någon måste betala
Genre: Drama/Thriller
Land: Kanada
År: 1991
Regi: Ryszard Bugajski
I rollerna: Ron Lea, Graham Greene, Michael Hogan, Floyd 'Red Crow' Westerman

Handling: Ett indianreservat ligger i fejd med ett pappersbruk som systematiskt förvandlar skogen till ett kalhygge. När indianernas juridiska representant förlorar målet, kidnappas han och pappersbrukets ägare av en militant indian och förs in i skogen. En obehaglig resa genom vildmarken tar sin början, och advokaten inser plötsligt att hans tomma ord inför rätten om att företagets girighet bör straffas håller på att sättas i handling när indianen börjar tortera ägaren.

Omdöme: Advokaten Peter Maguire (Ron Lea) kämpar för indianernas rättigheter när ett pappersbruk skördar skogen på indianernas mark. Maguire försöker övertyga den gamle indianen Wilf (Floyd 'Red Crow' Westerman) att de ska överklaga beslutet, men att de tyvärr ska räkna med en förlust.



När Maguire så träffar den mystiske indianen Arthur (Graham Greene) som Wilf tar med sig på båtturen över vattnet in till stan, händer något oväntat. Maguire berättar lite sarkastiskt om hur de borde kidnappa pappersbrukets ägare Bud Rickets (Michael Hogan) och skinna honom för vad han gjort. Inte kunde Maguire ana att Arthur skulle vilja göra slag i saken...



Denna för mig tidigare helt okända kanadensiska filmen överraskar positivt. Svårt att veta vad man ska förvänta sig och inledningen säger egentligen inte så mycket när träd sågas ner medan indianerna protesterar och nyhetsreportrar filmar det hela samtidigt som Maguire anländer och försöker lugna ner sina klienter - indianerna.



I och med att Arthur kliver in i bilden knappt en halvtimme in då trion Maguire, Arthur och Wilf ska ta sig över vattnet i en liten båt, kommer filmen plötsligt igång fint. Graham Greene tar över filmen på egen hand, ja tillsammans med det vackra och stillsamma fotot över den än så länge oförstörda naturen där indianerna försöker leva fridfullt.



Filmen övergår lite oväntat från att vara relativt intetsägande och lättglömd till att bli som en blandning mellan Deliverance (1972) och First Blood (1982). Graham Greene och hans Arthur blir som en indiansk Rambo som tänker jävlas, och det ordentligt. Vi tas med på en resa in i vildmarken och får lära oss ett och annat om indianernas ritualer och i synnerhet Arthurs ilska.



Man får nog ändå säga att det är lite av en gömd pärla då filmen inte lägger några fingrar emellan när Arthur blir gramse. Filmen bygger på boken "A Dream Like Mine" av M.T. Kelly, men än mer intressant är vem som regisserat. Inte förrän i efterhand ser jag att polacken Ryszard Bugajski som regisserat låg bakom den starka Interrogation (1989) som spelades in 1982 men inte släpptes förrän 1989 då den var starkt anti-kommunistisk.



Bugajski har här gjort en film som borde upptäckas av fler. Den må ta en stund på sig att komma igång och har personligen lite svårt för en del indianritualer och fantasy-inslag som oftast är en del av indiankulturen. En del av det blir det även här, men inte så att det skulle gå överstyr. Istället får man en oftast stämningsfull och skön filmupplevelse med en bra Graham Greene. En film väl värd att se.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar