måndag 4 april 2022

SurrogatesTitel: Surrogates
Genre: Action/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 2009
Regi: Jonathan Mostow
I rollerna: Bruce Willis, Radha Mitchell, Rosamund Pike, James Cromwell, Ving Rhames

Handling: I en nära framtid där människan lever isolerad och bara interagerar genom robotar, undersöker två polisutredare ett mystiskt mord på en collegestudent. Utredningen leder dem till mannen som skapade fenomenet som tillåter folk att köpa robotversioner av sig själva, vilket gör att människorna kan uppleva livet indirekt från sofforna i sina egna hem. Frågan är vem som är verklig och vem man kan lita på.

Omdöme: Detta var en film som när den kom nog viftades åt sidan då det kom en del intetsägande liknande filmer som förlitade sig på medelmåttiga dataeffekter. Det utspelar sig i en närliggande framtid där robotar kallade för surrogates tagits fram av Canter (James Cromwell) och hans företag. Dessa surrogates har ersatt människor i vardagen vilket haft en positiv effekt på samhället med bl.a. minskad brottslighet. Det hela går ut på att den riktiga människan kopplar upp sig mot sin surrogat från hemmet och sedan kan leva livet som önskat. Helt enkelt vara någon annan eller idealbilden av sig själv.
När ett par mystiska dödsfall sker där både surrogates och dess användare plötsligt hittas döda, försöker poliserna Greer (Bruce Willis) och Peters (Radha Mitchell) gå till botten med vad och vem som ligger bakom. En av de döda är grundaren Canters son och misstankarna riktas snart mot mannen som kallas för profeten (Ving Rhames) som är ledare för motståndsrörelsen, människorna som är emot en värld fylld med surrogates.
Filmen gör sitt jobb med att fånga ens intresse tidigt i filmen. Det känns som det skulle kunna bli lite lurigt att förklara upplägget och även rörigt med att ha två uppsättningar av alla karaktärer. Detta löser man genom att den riktiga människan (användare) och roboten (surrogat) skiljer sig i utseende och till stor del även beteende. Bruce Willis ser t.ex. helt annorlunda ut (komisk) med och utan hår.
Det är en typ av film som har mer yta än innehåll, och det är ok. Skönt nog är det inte för övervägande då det finns en story som till stor del funkar och gör att man vill se hur det ska gå. Personligen har jag lite svårt för när surrogaterna hoppar runt och är omänskliga med dataeffekter som tar över. Men visst, det är bättre än om det vore människor som skulle agera på det viset. Ändå inte helt tillfredsställande för egen del, men som tur är blir det inte för mycket av den varan.
Filmen visar sig ha element från bl.a. Westworld (1973), The Terminator (1984), The Matrix (1999), I, Robot (2004) och Minority Report (2004). Och det är inte helt fel då samtliga dessa filmer har saker de gör bra i sci-fi genren. Denna film når kanske aldrig en riktigt hög nivå, men den gör inte bort sig och har en del av intresse under filmens gång. Det blir inte minst en ganska minnesvärd avslutning med surrogaterna.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar