torsdag 14 april 2022

The Outlaw Josey Wales (Revisited)Titel: The Outlaw Josey Wales / Mannen utanför lagen
Genre: Västern
Land: USA
År: 1976
Regi: Clint Eastwood
I rollerna: Clint Eastwood, Chief Dan George, Sondra Locke, John Vernon

Handling: Josey Wales är en fridsam bonde som förvandlas till en hänsynslös hämnare sedan hans familj massakrerats av nordstatssoldater. På vägen mot sin hämnd stöter han på människor som både behöver hans hjälp och som får han hjälp.

Omdöme: Detta blev andra västernfilmen Clint Eastwood regisserade där den första var High Plains Drifter (1973). De båda har en del likheter med varandra så det är lätt att blanda ihop dem lite. Trots att denna setts tidigare visade det sig att det inte var mycket som kändes igen, förutom lite av inledningen.
Josey Wales (Clint Eastwood) sköter sitt på sin mark när hans hus attackeras och bränns ner i vilket hans fru och barn dör. Hämndlysten som han är tänker han inte glömma eller låta det vara. Efter att ha gått med i det amerikanska inbördeskriget, möter han de som ligger bakom. Han har nu fått rykte om sig att vara en brutal man och de tänker jaga rätt på honom och döda honom, vad som än krävs.
Josey Wales vet att han är dödsdömd, men tänker inte ge upp så enkelt. Han tar sig mot indianterritorier där han slår följe med den åldrande indianen Lone Watie (Chief Dan George). Snart plockar de med sig en indiankvinna Josey Wales räddar och även ett par vita, inklusive Laura Lee (Sondra Locke) som attackerats av Comancheros. Josey Wales vet dock att han inte kan hålla sig undan de blodtörstiga männen som är ute efter honom för evigt.
Att det här är en ganska mörk historia råder inget tvivel om. Dock lättas stämningen upp på ett smart sätt genom Chief Dan George som har ett bra samspel med Clint Eastwood. Men det roligaste måste ändå vara tuggtobaken Josey Wales hela tiden spottar runt sig på allt och alla. En återkommande grej som gör att människor, djur och kryp aldrig kan vara säkra runt honom. Nästan som Josey Wales spottar in sitt revir.
En sak man ska ha klart för sig med Josey Wales är att han inte längre bryr sig om vad som händer med honom efter att ha mist sin familj. Han har kanske inte en renodlad dödslängtan, men om han lyckas döda en del av de ansvariga har han åtminstone gjort ett gott försök. Givetvis kommer han lyckas bättre än så då han visar sig vara smartare och kallare än sina motståndare.
Filmen är inte perfekt och har en del lite svagare partier som är temposänkande. Inte så att det blir dåligt, men ändå tillräckligt för att det ska bli lite ojämnt på sina håll. Något som håller en hög nivå filmen igenom är fotot av Bruce Surtees som känns naturligt och väldigt fräscht för sin tid. Likväl är det en klassnivå på produktionen vilket ger filmen en hög närvarokänsla rakt igenom.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar