lördag 23 april 2022

What Women WantTitel: What Women Want / Vad kvinnor vill ha
Genre: Komedi/Fantasy/Romantik
Land: USA
År: 2000
Regi: Nancy Meyers
I rollerna: Mel Gibson, Helen Hunt, Marisa Tomei, Alan Alda

Handling: Nick Marshall är en man i sina allra bästa år och högavlönad chef med två tillbedjande sekreterare på Sloane-Curtis, Chicagos smartaste reklambyrå. Dessutom eftertraktad singel med en lyxig våning i stadens flottaste kvarter. En dag blir han intet ont anande inkallad till reklambyråns vd Dan Wanamaker, som leende meddelar den glada nyheten att man lyckats förvärva branschens hetaste idéspruta, Darcy Maguire. Och hon skall bli Nicks nya chef inför en viktig kampanj.

Omdöme: När man plockar fram en gammal rom-com kan det ibland funka klart bra, om filmen håller någorlunda bra klass vill säga. Nancy Meyers har regisserat denna och det utspelar sig i Chicago där ungkarlen och kvinnotjusaren Nick Marshall (Mel Gibson) jobbar på en reklambyrå. Han förväntar sig bli befordrad till drömtjänsten som kreativitetschef, men VD:n Dan Wanamaker (Alan Alda) har andra planer. Reklambyrån behöver nå ut till fler kvinnor och plockar därför in Darcy Maguire (Helen Hunt). Hur ska Nick kunna klara av att ha en kvinnlig chef och dessutom sätta sig in i hur kvinnor tänker?
Lösningen på Nicks problem sker sent en kväll då olyckan är framme. När han vaknar upp har han en förmåga att höra kvinnors tankar, något han först ser som en förbannelse. Men efter ett besök hos Dr. Perkins (Bette Midler) som han tidigare gått i terapi hos, inser han att det kan vara en välsignelse. Att han på så vis kan använda det till sin nytta, både yrkesmässigt och i det privata. Att äntligen veta vad kvinnor vill ha.
Får säga att filmen funkar bättre än väntat. Den hade trots allt setts en gång i tiden och lämnade inga direkta spår efter sig. Men nu när den ses med lite nya ögon uppskattas den klart mer. Den är faktiskt både rolig, välspelad och tack och lov tillräckligt seriöst gjord för att det ska bli en trevlig filmstund.
Det känns att Mel Gibson gått in seriöst för rollen och varit öppen för att blotta sig lite mer. När man tänker på honom från Lethal Weapon (1987) är det lite som natt och dag mellan rollerna. Det hjälper även att filmen är mer än bara en ytlig rom-com. Att den har lite mer djup och hjärta, något jag finner är livsviktigt för den här typen av film. Finns många exempel på rom-coms som saknar hjärta och då faller de oftast platt i jämförelse.
Under filmens gång kommer två andra filmer upp i tankarna. Dels är det den mindre kända Blake Edwards-regisserade Switch (1991) där en mansgris (som jobbar på en reklambyrå) kommer tillbaka som kvinna för att läras en läxa. Dels klassikern Groundhog Day (1993) där en man hamnar i en tidsloop och tar vara på tiden med att lära känna kvinnan han vill ha. Lite som om man slog ihop båda dessa filmer får man här skulle man kunna säga, och det funkar på det stora hela.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar