måndag 2 maj 2022

About SchmidtTitel: About Schmidt
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 2002
Regi: Alexander Payne
I rollerna: Jack Nicholson, Hope Davis, Dermot Mulroney, Kathy Bates

Handling: Warren Schmidt är en helt vanlig amerikansk man. Han har varit gift med sin Helen i 42 år, har en vuxen dotter, har precis pensionerats samt mottagit en guldklocka för lång och trogen tjänst. Efter pensioneringen fortsätter han att gå upp klockan sju varje morgon precis som han gjort i hela sitt liv, men nu har han ingenstans att ta vägen och ingenting att sysselsätta sig med. Hans tillvaro ska snart bli helt annorlunda än han någonsin kunnat drömma om och kanske är det så att det är just nu som det meningsfulla livet börjar...

Omdöme: 66-årige Warren Schmidt (Jack Nicholson) går i pension efter att ha jobbat på försäkringsbolaget Woodmen i över 30 år. Hans nya liv börjar nu - att inte ha något att göra och vara hemma med sin fru Helen (June Squibb) som han varit gift med i 42 år. En fru som smått går honom på nerverna, även om han inte visar det utåt sett.Dottern Jeannie (Hope Davis) är hans ögonsten och hon ska snart gifta sig. Men mannen hon ska gifta sig med, vattensängsförsäljaren Randall (Dermot Mulroney) är inte hans bild av en svärfarsdröm. Warren bestämmer sig för att ta husbilen och bege sig från Omaha, Nebraska till Denver, Colorado där dottern bor och ska gifta sig. Tanken är att försöka få henne att ändra sig. Samtidigt börjar Warren ta itu med sitt liv och träffar sin blivande svärsons mor, den frigivna Roberta (Kathy Bates).Det är en tragikomisk historia vi får ta del av. Warren Schmidt är en något tragisk figur vars tankar kommer fram när han skriver brev till sitt nya fosterbarn i Tanzania. Genom dessa brev får han en chans att rensa luften och dela med sig av det som händer i hans liv. Warren är nämligen en ensam och sorgsen man. Endast hans dotter ger honom glädje här i livet, men hon ska alltså tas ifrån honom av en förlorare i Warrens ögon.En sån här typ av film är lite svår att kategorisera. För å ena sidan är det en tragisk historia, men å andra sidan ger den flera komiska situationer p.g.a. hur Warren är som person. Han är inte en elak man utan en ganska ordinär nybliven pensionär som inte har så mycket här i livet efter att karriären är över. Men han är inte heller den mest slipade i sociala sammanhang vilket gör honom något oberäknelig.Jack Nicholson blev Oscarsnominerad, precis som Kathy Bates och de båda är också bäst i filmen. En Nicholson som är mer nedtonad än vad man är van vid, även om han gjort några sådana roller genom åren utan hans patenterade utbrott. En lågmäld prestation där han bjuder på sig själv, inte minst hur han ser ut med sin s.k. comb over-frisyr.Alexander Payne hade tidigare gjort Election (1999) och kom senare att göra bl.a. Sideways (2004), The Descendants (2011) och Nebraska (2013). Filmer som alla är något tragikomiska med karaktärer som ofta är missanpassade, patetiska eller udda som gör dem svåra att tycka om, utan att för den delen behöva vara otrevliga eller helt osympatiska. En sak är säker och det är att Paynes filmer oftast har välskrivna manus och karaktärer som inte faller i mainstream-träsket.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

2 kommentarer:

  1. Det här är en bra film. En av Nicholson bättre, tycker jag. Håller just på att skriva en filmtext om åldrandets tragedi, och About Schmidt är också en film om det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En film som passar bra att ta med i en text om åldrandets tragedi, det håller jag med om. Nicholson har gjort mycket bra, så jag har personligen en del annat jag gillar mer.

      Radera