måndag 30 maj 2022

Mina favoritfilmer - 2021

Inget starkt år i pandemins kölvatten där de riktiga toppfilmerna och bredden saknas. Filmerna som kommer med på listan är trots allt bra. Även med en bra blandning från olika länder och kontinenter.

Ingen riktig favorit i topp, men likväl en värdig etta som trots allt höjer sig över resten.

På topp tio återfinns filmer från:

5 USA
1 Frankrike
1 Belgien
1 Sydkorea
1 Brasilien
1 Storbritannien


#10 The Alpinist (Peter Mortimer & Nick Rosen)Marc-André Leclerc klättrar ensam, långt från rampljuset. Den frisinnade 23-åringen gör några av historiens djärvaste solouppstigningar. Utan kameror och ingen felmarginal är Leclercs tillvägagångssätt kärnan i soloäventyr.

Fascinerande dokumentär om bergsklättrande Marc-André Leclerc vars solouppstigningar, syn på klättringen och livet bjuder på både spänning och överraskningar.


#9 Old Henry (Potsy Ponciroli)En bonde och hans son tar in en skottskadad man med en väska full med pengar. När ett par män kommer och letar efter mannen och pengarna måste bonden bestämma vem han ska lita på. Då han visar sig ha en talang för skjutvapen ifrågasätts hans verkliga identitet.

En västern som växer ju längre in man kommer. Med en skön Tim Blake Nelson i titelrollen och en explosiv avslutning blir detta till slut klart trevligt.


#8 Boiling Point (Philip Barantini)En titt in i ett restaurangköks hårda värld där en köksmästare pressar sitt team till gränsen på årets mest hektiska dag.

Entagningsfilm som låter en följa med på en restaurang en kväll där problemen hopar sig för chefskocken. Kräver en hel del från skådespelarna och att hålla intresset uppe, vilket den lyckas med.


#7 7 Prisoners (Alexandre Moratto)Mateus lämnar sin fattiga familj på landsbygden för att tillsammans med tre andra från trakten åka till São Paulo där de blivit lovade lukrativt jobb hos en skrothandlare. Snart är de i en situation där de är fångar och tvingade till slavarbetare hos en hänsynslös chef.

En bra brasilianare som följer en ung killes hopp om ett bättre liv för sig själv och sin familj, men i storstaden blir det ingen dans på rosor. Både spännande och gripande film som sätter sig.


#6 Midnight (Kwon Oh-seung)En döv mor och dotter avbryter en seriemördande psykopat när han försöker döda sitt nästa offer, bara för att finna att hans vrede vänds mot dem istället.

En både nervkittlande och stämningsfull koreansk thriller som ger valuta för pengarna. Må inte vara det bästa man sett från landet, men bjuder på en klart sevärd filmstund.


#5 Red Rocket (Sean Baker)Porrstjärnan Mikey Saber återvänder till sin lilla hemstad i Texas, men ingen verkar vilja ha honom tillbaka.

Underhållande film som lyckas vara naturlig och vacker trots att det är en vardaglig miljö vi vistas i. Bra huvudkaraktär och en film med skön humor kombinerat med en del hjärta.


#4 Ferry (Cecilia Verheyden)Den hänsynslöse Ferry Bouman skickas till sina hemtrakter Brabant av sin chef Brink för att hämnas ett angrepp på deras gäng. När han möter den underbara Danielle och gamla familjefejder dyker upp igen, börjar Brabant genomborra hans hårda utsida.

Skönt ocharmige Ferry driver denna film framåt och får gott sällskap av Danielle. En film som kombinerar en del våld, kärlek, humor plus värme vilket räcker ganska långt.


#3 Boîte noire / Black Box (Yann Gozlan)En ung och begåvad black box-analytiker är fast besluten att finna orsaken bakom den dödliga kraschen av ett helt nytt flygplan.

Tät och spännande fransk film som håller en på tårna och bjuder även på en del konspiratoriska inslag, vilket uppskattas.


#2 Wrath of Man (Guy Ritchie)Handlingen följer H, en kall och mystisk karaktär som arbetar på ett värdetransportbolag som ansvarar för att flytta hundratals miljoner dollar runt Los Angeles varje vecka.

Guy Ritchie regisserar remake med Jason Statham i huvudrollen och resultatet är klart tillfredsställande. God spänning och underhållning i en film som överträffar det franska originalet.


#1 CODA (Sian Heder)Som en CODA (Child of Deaf Adults/Barn till döva vuxna) är Ruby den enda i familjen som har hörsel. När familjens fiskeföretag hotas, slits Ruby mellan att fullfölja sin passion för musik och rädslan att överge sin familj.

Stundtals hjärtskärande drama, men även med gott om humor, värme och hjärta. Ett par fina prestationer, inte minst av Troy Kotsur och Emilia Jones hjälper också till.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

A Hero
BAC Nord / The Stronghold
Blue Bayou
The Card Counter
The Guilty
Mass
My Son
Nightmare Alley
Oxygen
Verdens verste menneske / The Worst Person in the World

---

Sämsta filmen: Midnight in the Switchgrass

Stackars Bruce Willis som får sällskap av Emile Hirsch och Megan Fox i denna orealistiska och svaga film.


Största besvikelsen: No Time to Die

En Bond-film som inleder klart lovande den första halvtimmen eller så. Tyvärr dribblar den bort sig när den försöker vara alldeles för politiskt korrekt och spottar en Bond-älskare i ansiktet.

---

Plats 96-71
Plats 70-51
Plats 50-31
Plats 30-11

4 kommentarer:

 1. MY TOP 10 FILMS 2021

  01) - The Worst Person in the World - 4,5/5
  02) - A Hero - 4,5/5
  03) - Last Night in Soho - 4,5/5
  04) - The Card Counter - 4/5
  05) - Dune - 4/5
  06) - The Power of the Dog - 4/5
  07) - Pig - 4/5
  08) - Benedetta - 3,5/5
  09) - Stillwater - 3,5/5
  10) - Don't Look Up - 3,5/5

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, interesting. Since I've ranked all 96 films I've seen (so far), here's my ranking of your top 10:

   #14 - The Worst Person in the World
   #12 - A Hero
   #55 - Last Night in Soho
   #13 - The Card Counter
   #37 - Dune: Part One
   ----- - The Power of the Dog
   #85 - Pig
   #42 - Benedetta
   #54 - Stillwater
   ----- - Don't Look Up

   Radera
 2. Coolt. Har sett fyra av filmerna. CODA kommer med på min topp 10 med all säkerhet. Wrath of man blir en stark bubblare. Red rocket och Old Henry är också mycket bra.

  Vi har poddat om våra topp 10 filmer från 2021. Kolla här:
  http://fripp21.blogspot.com/2022/05/shinypodden-special-toppfilmer-2021-del.html

  Min lista på bloggen kommer efter semestern. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir kul att se din lista när den väl dyker upp.

   Kände att det var dags att komma med min lista, även om det alltid finns fler filmer att se. Som vanligt kan listan uppdateras när en trevlig film ses :)

   Radera