
Titel: The Aviator
Genre: Drama
Land: USA/Tyskland
År: 2004
Regi: Martin Scorsese
I rollerna: Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, John C. Reilly, Kate Beckinsale, Alec Baldwin, Alan Alda, Ian Holm, Jude Law, Willem Dafoe
Handling: Martin Scorceses biografiska film om filmmagnaten och multimiljonären Howard Hughes som i sin ungdom skapade sig en förmögenhet och köpte filmbolaget RKO, kurtiserade stjärnor som Katharine Hepburn och Ava Gardner och satte fart på bland annat Jean Harlows karriär.
Omdöme: Från början var det tänkt att Michael Mann skulle regissera. Men då hans föregående två filmer var biografierna The Insider (1999) och Ali (2001), valde han istället att endast producera och erbjöd Martin Scorsese att regissera. Filmen kom att få hela 11 Oscarsnomineringar och vann fem av dessa (Cate Blanchett för bästa kvinnliga biroll, foto, klippning, scenografi och kostym).

Det är en biografi om Howard Hughes (Leonardo DiCaprio) som efter att ha ärvt sina föräldrars förmögenhet väljer att spendera sina pengar på film och flygplan. Detta kombinerar han inte minst på sin film Hell's Angels (1930) som var dåtidens mest påkostade film. Förmögen och excentrisk som han är, passar han perfekt i filmbranschen. Han har romanser med flera av de största kvinnliga stjärnorna, inte minst Katharine Hepburn (Cate Blanchett) som förmodligen var den allra mest hyllade.

Hughes och Hepburn verkar vara menade för varandra då båda är vana vid att stå i rampljuset samtidigt som de inte bryr sig nämnvärt om vad folk tycker om dem. De går gärna sin egen väg, inte minst Hughes som med hjälp av sin ekonomiansvarige Noah Dietrich (John C. Reilly) väljer att pumpa in sin förmögenhet i flygbranschen med att bygga flygplan. Det leder till hastighetsrekord, kontrakt med amerikanska militären under andra världskriget och sedermera passagerarflygplan.

Denna knappt tre timmar långa biografi har mycket att tacka den Oscarsvinnande Thelma Schoonmaker för klippningen som hela tiden håller igång handlingen. Lagom tempo får man säga då det aldrig känns segt eller stressat. Det känns inte heller som Scorsese valt att avverka olika etapper i Howard Hughes liv efter en mall eller dokumentera exakt hur lång tid det går mellan händelserna.

Fotot är även noterbart, inte minst då Scorsese valt att manipulera färgerna beroende på när i historien vi befinner oss. De tidigare delarna har därför en tydlig turkos färg över mycket, inte minst det som i själva verket ska vara grönt, som t.ex. gräset eller ärtorna. Ju längre in man kommer, ju bättre blir färgskalan när tekniken blev bättre inom film. Aldrig så det bara känns som en grej utan smälter in med resten av den genomtänkta och ytterst välgjorda produktionen. Det skulle väl vara några specialeffekter tidigt i filmen när inspelningen av Hell's Angels (1930) gestaltas som inte är helt perfekta.

Leonardo DiCaprio blev Oscarsnominerad för bästa huvudroll och det är väl svårt att säga emot då han överlag gör det bra. Dock är det fortfarande svårt att inte se DiCaprio istället för karaktären fullt ut. Eftersom Hughes var en intressant karaktär får DiCaprio mycket att jobba med. Överlag bra alltså, men det känns trots allt inte helt naturligt. Även Alan Alda i rollen som senator Brewster blev Oscarsnominerad och är bra och passande som korrupt politiker.

Cate Blanchett kom alltså att vinna för bästa kvinnliga biroll i rollen som Katharine Hepburn och vad man måste säga med prestationen är att hon dels lyckas spela henne bra, men dels känns hon naturlig vilket är minst lika viktigt för att det ska funka. Hepburn var inte alltid lätt att tycka om, lite skrikig och dominant, men det gör henne till en stark karaktär.

Filmen har en kritisk passage efter runt två timmar när Howard Hughes alltmer bräckliga mentala tillstånd synas. Dessa 20 minuter känns lite småjobbiga och man känner att det nu kan bli en svag sista tredjedel av filmen. Tack och lov väljer man inte att gå den vägen fullt ut. Det är fortfarande en viktig del att visa upp hans inre kamp och tvångstankar under filmens gång. Det hade dock kunnat bli för mycket om man valt att göra det till en klassisk uppgång och fall-historia.

Summeringen blir att detta är en klart bra film. En liten svacka på 20 minuter alltså, men tar sig sista halvtimmen vilket gör att de knappt tre timmarna blir till belåtenhet. En fascinerande människa och en minst lika intressant historia där passionen för flyg drev honom och tekniken framåt. Även om filmen visar upp Howard Hughes svagheter och mentala problem, hade den kunnat vara än mer kritisk och visat upp honom mer negativt än den gör. Ett ganska balanserat porträtt, vilket ändå är skönt då han trots sina brister var en viktig pionjär och visionär i flera avseenden.
4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt
Betyg:

Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.5
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar