fredag 10 juni 2022

Jurassic World: DominionTitel: Jurassic World: Dominion
Genre: Action/Sci-Fi/Äventyr
Land: USA/Malta
År: 2022
Regi: Colin Trevorrow
I rollerna: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Sam Neill, Jeff Goldblum, Campbell Scott

Handling: Fortsättningen efter vad som hände i Fallen Kingdom, då dinosaurierna härjar fritt i hela världen. Kommer mänskligheten kunna överleva och dela planeten med jätteödlorna eller är det ett slags övertagande som kommer leda till mänsklighetens utrotning...

Omdöme: Det har gått nästan 30 år sedan Steven Spielbergs älskade Jurassic Park (1993). Ellie Sattler (Laura Dern), Alan Grant (Sam Neill) och Ian Malcolm (Jeff Goldblum) återvänder och allt är sig (nästan) likt när de ger sig ut på nya dinosaurieäventyr.Trion får sällskap av f.d. dinosaurietämjaren Owen Grady (Chris Pratt) och flickvännen Claire (Bryce Dallas Howard) när de försöker sätta stopp för Lewis Dodgson (Campbell Scott) som är VD för Biosyn och forskar med dinosaurier i en dal i italienska Dolomiterna. De misstänker nämligen att Biosyn ligger bakom utvecklingen av en ny, skadlig art som påträffats.Originalet är kanske ingen favorit, men den har en skönt smygande uppbyggnad och gör en hel del bra när man tas in i dinosaurievärlden. Den har även ett manus som håller och engagerar. Det gör tyvärr inte de nya filmerna och denna är inget undantag. Denna försöker ändå lite genom att ta tillbaka de tre karaktärerna från originalfilmen. Resultatet blir ändå inte särskilt lyckat.Filmen känns skrikig både med lätena från dinosaurierna och det mesta med actionscenerna. Filmen funkar bättre under en del lugnare partier, men den återvänder hela tiden till motsatsen till "less is more". Med andra ord blir det för mycket av det mesta och när handlingen inte klarar av att styra upp det hela, ja då blir filmen bara utdragen. Det blir helt enkelt svårt att engageras när karaktärerna och innehållet är svagt.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.1

---

Om visningen: En smärtfri visning, förutom att man satt på kanten vilket inte var optimalt. Annars var det lite väl skrikigt under flera scener, vilket främst hade att göra med dinosauriernas genomträngande läten som hade vridits upp maximalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar