torsdag 9 juni 2022

No EscapeTitel: No Escape / Escape from Absolom / Flykten från Absolom
Genre: Action/Sci-Fi/Drama/Thriller
Land: USA
År: 1994
Regi: Martin Campbell
I rollerna: Ray Liotta, Lance Henriksen, Stuart Wilson, Kevin Dillon

Handling: Året är 2022. Robbins hamnar i fängelse för mord. Fängelset styrs av en sadistisk chef, och efter att ha blivit plågad en längre tid, försöker Robbins döda honom. Robbins blir då placerad på en ö dit de värsta fångarna skickas.

Omdöme: Kul och passande att filmen utspelar sig år 2022, alltså nästan 30 år in i framtiden. Robbins (Ray Liotta) är en f.d. marinsoldat som skickas i fängelse efter att ha skjutit en överordnade. Väl i det futuristiska fängelset visar han fängelsedirektören (Michael Lerner) att han inte tänker finna sig i att ta order av någon. Det uppskattas inte och som straff transporteras han med helikopter till en fängelsekoloni på en ö utan vakter som inte går att fly från där de värsta fångarna placeras.
Robbins får klara sig själv och märker snart att det finns två grupperingar fångar på olika delar av ön. Den ena gruppen kallas för Outsiders och leds av Walter Marek (Stuart Wilson). De är smått barbariska och bland dem styr våld och död. Den andra gruppen kallas för Insiders och är raka motsatsen. De leds av mannen kallad för The Father (Lance Henriksen) som skapat ett mer harmoniskt samhälle där fångarnas liv får en mening med odlande och uppfinningsrikedom.
Martin Campbell regisserar året innan han gjorde sin första Bond-film GoldenEye (1995). Han kom senare även göra den desto bättre Casino Royale (2006). Denna actionfilm visade att han kunde göra en fullt duglig actionfilm med allt vad det innebär. Den må ha ett upplägg som är typiskt för b-actionfilmer, men det känns tillräckligt proffsigt och välgjort för att kunna tas på allvar.
Filmen skulle kunna liknas vid en hybrid mellan Escape from New York (1981), Mad Max 2: The Road Warrior (1981) och Fortress (1992). Med andra ord en fängelsefilm med Mad Max-liknande karaktärer, dessutom inspelat i Australien. Filmen är för övrigt producerad av en av producenterna till The Terminator (1984) och Aliens (1986), även om man inte ska förvänta sig den nivån på filmen.
Personligen hade jag velat se mer av den futuristiska fängelsemiljön som filmen inleder med. Handlingen förflyttas dock nästan helt till ön där fånggrupperingarna Outsiders och Insiders härjar. Har generellt sett lite svårt för Mad Max-miljöer och karaktärer man hittar i de filmerna, men tack och lov går det inte till överdrift här. Istället blir det ganska trevligt där på ön, åtminstone när vi har lugnet före stormen.
Vad man får är en välgjord actionfilm som förutom några daterade effekter på sina håll håller bra. Mycket är tack vare ett habilt hantverk och klippning som ger filmen ett relativt bra flyt. Sen blir det som sagt inte för mycket av något. Med tanke på förutsättningarna är det en helt ok film som gör vad den ska för stunden.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar