måndag 11 juli 2022

Jesse Stone: Night PassageTitel: Jesse Stone: Night Passage
Genre: Kriminaldrama/Mysterium
Land: USA
År: 2006
Regi: Robert Harmon
I rollerna: Tom Selleck, Saul Rubinek, Stephen Baldwin, Viola Davis, Kohl Sudduth, Stephen McHattie

Handling: Efter en tuff skilsmässa och att ha förlorat jobbet som mordutredare i Los Angeles, bilar Jesse Stone till den lilla staden Paradise i Massachusetts på östkusten där han anlitas som polischef av de styrande i staden. Men trots namnet och de till synes idylliska förhållandena i Paradise, får Stone redan under den första dagen undersöka ett misshandelsfall i hemmet som till slut leder till en härva med penningtvätt där bankchefen Hasty Hathaway verkar vara inblandad. Samme Hathaway som var en av männen som rekryterade Stone till hans nya jobb. Kommer stadens ämbetsmän att kunna hindra Stone att gräva för djupt i deras smutsiga hemligheter, eller kommer Stone och hans hängivna polisstyrka att avslöja den mörka sanningen?

Omdöme: Denna andra film om Jesse Stone bygger på den första boken av författaren Robert B. Parker och är därför en prequel till filmen Jesse Stone: Stone Cold (2005) som kom året innan. Vi får därför backa bandet lite och se hur och varför Jesse Stone tog sitt pick och pack när han lämnade Los Angeles på västkusten och begav sig till småstaden Paradise på östkusten.
Jesse Stone (Tom Selleck) har inte mycket att hämta i Los Angeles efter det att hans skilsmässa tagit hårt på honom vilket lett till en större alkoholkonsumtion, inklusive på jobbet som mordutredare vilket fått honom avskedad. Nu har han fått en chans att bli polischef i Paradise, Massachusetts. Vad han inte vet är att den avgående polischefen Lou Carson (Mike Starr) varit köpt och fått "avgångsvederlag" för att gå i förtidspension.
Stone gör sig sakta hemmastadd med det nya jobbet, kollegorna som hört ryktena om hans alkoholproblem och att hitta ett hus åt sig själv och sin hund Boomer. Snart får han dock fullt upp med att hålla ordning i den lilla staden när han hamnar i bråk med hustrumisshandlaren Joe Genest (Stephen Baldwin). Han visar sig ha kopplingar till den lokale bankchefen tillika ämbetsmannen Hasty Hathaway (Saul Rubinek), som råkar vara Stones chef.
Något som funkar klart bra här är de kriminella då Stephen Baldwin är passande sliskig och en riktig smilfink som gör det bra i sin roll. Likväl är Saul Rubinek bra som överlägsen chef till Stone som underskattar sin nye polischef.
Det känns utan tvekan som det mesta faller på plats bättre i denna film än i föregångaren Jesse Stone: Stone Cold (2005) som var helt ok men inte mer. Stone må inte riktigt vara lika varm i kläderna till en början men han vinner folks förtroende och respekt under resans gång vilket blir trevligt att följa.
Småstadskänslan med den idylliska omgivningen gör sig påmind flera gånger och det skapas en mysig stämning under filmens gång. Ett lite sävligt tempo som synkar bra ihop med skådeplatsen. Sedan hjälper det att handlingen är stabil rakt igenom och vi får en bättre bakgrund till vem Jesse Stone, hans kollegor och vänner är. En lyckad fortsättning (eller start om man så vill) som får en att vilja se mer av Jesse Stone.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar