måndag 4 juli 2022

Jesse Stone: Stone Cold (Revisited)Titel: Stone Cold / Jesse Stone: Stone Cold
Genre: Kriminaldrama/Mysterium
Land: USA
År: 2005
Regi: Robert Harmon
I rollerna: Tom Selleck, Viola Davis, Kohl Sudduth, Stephen McHattie, Mimi Rogers, Jane Adams

Handling: Jesse Stone är en före detta kriminalare från Los Angeles som lämnat den stora staden och sin tidigare fru bakom sig, för att bli polischef i den lugna fiskarstaden Paradise i Massachusetts. Stones gamla vanor gör sig påminda när han fortsätter att ägna sig åt sina två favoritsysselsättningar - skotsk whisky och kvinnor. När en rad mord äger rum och en tonårsflicka blir våldtagen, tvingas han först besegra sina egna demoner innan han kan lösa brotten.

Omdöme: Detta blev den första i raden TV-filmer om polischefen Jesse Stone i den lilla östkuststaden Paradise. Jesse Stone (Tom Selleck) är numera en småstadspolischef i Paradise. Han har med sig en del i bagaget från storstaden Los Angeles vilket både kommer till användning i yrket och tynger honom i hans privatliv. Ex-frun har han lämnat bakom sig även om de fortfarande har kontakt. Spritflaskan har han dock inte lämnat ifrån sig. Han har även ett romantiskt förhållande med den yngre vännen tillika distriktsåklagaren Abby (Polly Shannon).Rätt vad det är skakas det lilla samhället av mord och våldtäkt. De båda fallen ger Stone och hans kollegor fullt upp, men han och de som styr staden vill gärna försöka hålla det borta från mediacirkusen så gott det går. Stone får hjälp av kollegorna Molly (Viola Davis) och Suit (Kohl Sudduth), men frågan är om de klarar av båda fallen då det visar sig att fler mord sker och att de har att göra med en seriemördare, eller två...Tom Selleck och TV, då är det svårt att inte tänka på charmiga och mysiga 80-talsserien "Magnum" där han spelade privatdetektiven Thomas Magnum på Hawaii. Likheterna börjar och slutar i princip med Selleck. Jesse Stone är en äldre man som har sina personliga bekymmer även om han lever ett ganska gott och tillbakadraget liv med kvinnor och whisky som kompanjoner.Jesse Stone verkar ha svar på det mesta, oftast i form av torr humor som utan tvekan blir ett välkommet särdrag hos karaktären som uppskattas mer och mer under filmens gång. Överhuvudtaget är det en typ av film som behöver bli varm i kläderna. Det är trots allt något trevligt och mysigt med det lite sävliga tempot och att följa Jesse Stone.Själva mordmysteriet är inte så mycket av ett mysterium då det tidigt avslöjas vem som ligger bakom. Även Jesse Stone listar ut det hela relativt tidigt, men utan konkreta bevis kan han inte göra så mycket mer än att fortsätta göra sitt jobb och vänta på rätt tillfälle. Under tiden får han försöka hålla sitt privatliv och resten av invånarna i den lilla staden i schack.Filmen hade setts en gång i tiden utan att minnas något. Med tanke på att det kommit fler filmer som bygger på böckerna av Robert B. Parker om Jesse Stone, kändes det rätt att återstifta bekantskapen med denna innan man kan gå vidare. En TV-film som inte direkt har någon spänning men allt är lite smågemytlig. Dessutom med regi av Robert Harmon som en gång i tiden gjorde favoriten The Hitcher (1986).

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

 1. Som du kanske kommer ihåg har jag sett nio filmer om och med Jesse Stone och jag är ett stort fan. Jag tyckte att filmerna passade utmärkt för en "binge watching" då de åtta första sågs under en vecka med en god vän som hälsade på över nyår. Jag har int betygsatt filmerna var för sig utan hanterade dem som en tv-seriesäsong...

  Mina tankar:
  https://fripp21.blogspot.com/2013/01/jesse-stone-films-1-8-2005-2012.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad trevligt att höra att du gillar filmerna. Jag minns faktiskt att du skrev om filmerna för en tid sedan, men då jag inte hade sett mer än denna första, tror jag inte att jag ville läsa mer då ;)

   Men ja, jag håller med. Det funkar bra att se dem under kort tid. Man vill ju se mer. Det är en gemytlig stämning och de flesta av dem lyckas bra. Tycker nog de funkar bäst när det bygger på Parkers böcker (första fem eller sex har jag för mig).

   Radera