lördag 2 juli 2022

RubikonTitel: Rubikon
Genre: Sci-Fi
Land: Österrike
År: 2022
Regi: Magdalena Lauritsch
I rollerna: Julia Franz Richter, George Blagden, Mark Ivanir, Nicholas Monu

Handling: Efter en katastrof på jorden är planeten täckt av en giftig dimma. Besättningen på rymdstationen måste bestämma sig för om de ska riskera sina liv för att ta sig hem och hjälpa överlevande, eller förbli säkra i stationens "algsymbiossystem".

Omdöme: Österrikisk sci-fi/rymdfilm hör inte till vanligheterna. Grannlandet Schweiz gjorde Cargo (2009), så varför inte? Vi kastas in i handlingen när soldaten Hannah Wagner (Julia Franz Richter) och Dr. Gavin Abbott (George Blagden) anländer till den internationella rymdstationen Rubikon. Där hälsas de välkomna av den lilla besättningen med Dmitri Krylow (Mark Ivanir) i spetsen.
Wagner har ett hemligt militärt uppdrag som hon ska genomföra. Men innan hon hinner är katastrofen ett faktum - jorden har täckts av en gigantisk giftig dimma som gör planeten obeboelig. Krylow har lyckats ta fram ett algsymbiossystem vilket gör att de kan förnya syret ombord rymdstationen. Wagner och Gavin vill göra ett försök att ta sig ner till jorden med algsymbiossystemet för att rädda de överlevande som gömmer sig i bunkrarna, men Krylow delar inte den uppfattningen...
Det behövs inte en påkostad Hollywood-film för att lyckas med den här typen av film. Effekterna är tillräckligt välgjorda och tillfredsställande för att det ska funka bra. Nu väljer man att inte visa så mycket eller dra på för fulla muggar, vilket nog är rätt val. En hel del av handlingen utspelar sig inne på rymdstationen. Scenografin blir därför viktig och den kan man inte heller klaga på. Filmen lyckas helt enkelt bra med sin look.
Vad som funkar desto sämre är skådespeleriet som genomgående saknar inlevelse och övertygelse. Det skulle i så fall vara Mark Ivanir som funkar bäst i rollen som Krylow, vilket även är den bästa karaktären i filmen. Julia Franz Richter i huvudrollen som Wagner är däremot klart svagast medan Dr. Gavin Abbott är den svagaste karaktären.
Det som till slut blir uppenbart under filmens gång är att det blir lite småtråkigt att ta sig igenom de nästan 110 minuterna. Få karaktärer, få platser och handlingen står och stampar på samma ställa lite för länge. Det saknas helt enkelt driv i storyn. Nu blir det mest att de överlevande diskuterar, argumenterar och aldrig riktigt kommer till skott. Dock inte en direkt dålig film, bara att den blir lite småseg vilket aldrig är positivt.

2.0 - Skådespelare
2.5 - Handling
2.5 - Känsla
3.0 - Musik
3.5 - Foto
--------------
13.5 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 4.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar