torsdag 14 juli 2022

The Company You KeepTitel: The Company You Keep
Genre: Drama/Thriller
Land: USA/Kanada
År: 2012
Regi: Robert Redford
I rollerna: Robert Redford, Shia LaBeouf, Julie Christie, Chris Cooper, Susan Sarandon, Nick Nolte, Terrence Howard, Stanley Tucci, Richard Jenkins, Anna Kendrick, Brendan Gleeson, Brit Marling, Sam Elliott

Handling: Jim Grant har gjort karriär som småstadsadvokat. En dag ber en bekant till honom att hjälpa en kvinna vid namn Sharon Solarz som blivit arresterad. Jim vill inte ta sig an fallet och vill heller inte ange varför men blir inblandad ändå. Sharon är misstänkt för ett mord som begicks på 70-talet i samband med ett bankrån och journalisten Ben Shepard börjar nysta i historien. Han hittar trådar från det förflutna som pekar mot Jim.

Omdöme: På 1970-talet fanns en vänsterradikal grupp som kallades för "Weathermen" eller "Weather Underground". De genomförde diverse attentat på amerikansk mark som protest mot Vietnamkriget. Men saker och ting gick överstyr under ett bankrån där en vakt sköts ihjäl. Tre av de s.k. Weathermen, två kvinnor och en man, hamnade på FBI:s lista över de mest eftersökta. Nu 30 år senare grips en av kvinnorna, Sharon Solarz (Susan Sarandon) när hon var ifärd med att lämna över sig själv till myndigheterna.
Unge tidningsjournalisten Ben Shepard (Shia LaBeouf) jobbar på en liten lokal tidning i Albany, New York och får nys om att en advokat i staden, Jim Grant (Robert Redford) tackat nej till att försvara Solarz. När Ben börjar leta upp folk för intervjuer och nysta i Jims förflutna, upptäcker han att Jim kan ha koppling till det hela. Plötsligt har Jim försvunnit tillsammans med sin 11-åriga dotter.
En politisk dramathriller som bygger på en bok av Neil Gordon med regi av Robert Redford som samlat det ena kända namnet efter det andra. Vi får följa Jim som är på flykt undan rättvisan och söker upp gamla bekanta och vänner för att få hjälp. Samtidigt följer vi även Ben som följer spåret han fått upp för sin stora story där han försöker få diverse inblandade att berätta om Jim och om det kan ligga något mer bakom hans flykt.
Speciellt under sisådär första halvtimmen eller trekvarten kommer gamla hederliga The Fugitive (1993) upp i tankarna när Redford likt Harrison Ford är en man på flykt som tillsynes försöker rentvå sig själv från anklagelserna mot honom. Efter sig har han i det här fallet FBI-agenten Cornelius (Terrence Howard) som leder utredningen, han är dock inte lika slipad och ihärdig som Tommy Lee Jones var i nämnda film. Hade gott kunnat vara det då det hade gjort jakten på Jim desto tätare.
Även om filmen tappar lite i tempo på sina håll är det ofrånkomligt att inte bli indragen i denna politiska thriller. Den ena stabila skådespelaren efter den andra dyker alltså upp och Redford ger de flesta ungefär lika stort utrymme vid sidan om sig själv och LaBeouf som är de två som driver historien framåt.
Shia LaBeouf är det svagaste kortet i leken. För även om han försöker har han inte vad som krävs för rollen. Dessutom känns han mest osympatisk och påträngande, vilket förvisso kanske är meningen med karaktären, men det ger inget bra intryck för egen del. Den andra som också känns något fel i sin roll är Julie Christie som Mimi Lurie, en gammal bekant/flamma till Jim.
Man tar sig igenom de två timmarna relativt smärtfritt, men det finns alltså en del temposänkande sekvenser längre in i filmen. Det blir inte heller direkt överraskande när saker och ting klarnar längre in. Hade kanske önskat någon ordentlig vändning på det hela, men nu går det mest som på räls. Dessutom blir det mer om att komma till insikt med det förflutna än att bli en nagelbitare i nuet. Hade nog kunnat göras lite tätare och bli som en blandning mellan nämnda The Fugitive (1993) och All the President's Men (1976) för att ge full effekt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar