onsdag 13 juli 2022

The Weather ManTitel: The Weather Man
Genre: Komedi/Drama
Land: USA/Tyskland
År: 2005
Regi: Gore Verbinski
I rollerna: Nicolas Cage, Michael Caine, Hope Davis, Nicholas Hoult

Handling: En väderleksrapportör i Chicago får sitt livs chans när han blir erbjuden jobbet på en stor tv-kanal i New York. Men det innebär också att han måste lämna sina barn, som han och hans ex-fru har delad vårdnad om, för att flytta och ta det välbetalda jobbet där.

Omdöme: David Spritz (Nicolas Cage) har fullt upp med att försöka balansera yrkeslivet med privatlivet. Han är en tv-personlighet i form av en väderleksrapportör på en lokal tv-station i Chicago. Det är bra betalt, men en del Chicago-bor ogillar honom och slänger ibland snabbmat på honom. Nu har han chansen att få ett hett eftertraktat jobb i New York på ett nationellt morgonprogram som skulle tiodubbla hans lön.Privatlivet är knepigt då han är separerad från frun Noreen (Hope Davis) som bor i deras gamla hus med parets två barn, 15-årige Mike (Nicholas Hoult) och 12-åriga Shelly (Gemmenne de la Peña). David försöker desperat lappa ihop förhållandet med sin fru och vara en bra far åt sina barn. Noreen har dock en ny man i sitt liv, som David givetvis inte kan acceptera, och de båda barnen har problem som gör att deras uppväxt blir extra tuff utan sin pappa. David har även sin käre far att tänka på, Pulitzervinnande författaren Robert Spritzel (Michael Caine) vars hälsa är sviktande.Detta är en film som har en hel del på gång. Man känner att det är ett genomarbetat manus som på ett oftast komiskt vis följer David när han försöker manövrera sig igenom sitt liv med alla dess utmaningar. Han är långt ifrån perfekt, men han försöker. Problemet är väl att han oftast är lite otaktisk och inte lyckas särskilt väl med något. Han känner även att han är något av en besvikelse i sin fars ögon som är en omtyckt och uppskattad författare.En tragikomisk historia som det visar sig då filmen kombinerar scener man bara måste skratta åt med desto allvarligare händelser och situationer runt Davids liv. Inte det enklaste att balansera mellan, men Gore Verbinski gör oftast ett bra jobb med sin regi. Han får god hjälp av Hans Zimmers musik som skapar en passande stämning. Skön musik som mest ligger i bakgrunden och inte gör så mycket väsen av sig, vilket är precis lagom.Tror detta kan vara en film som är något missförstådd och underskattad, även om den i mitt tycke är på gränsen till att vara ännu bättre. Den tar upp allvarliga ämnen, en på många sätt ordinär vardag kombinerat med svart humor och inslag som överraskar. Nicolas Cage är också klart passande och känns ganska nedtonad för att vara Cage. En film som definitivt nosar på ett högre betyg snarare än ett lägre.4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.6

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte mest om den snälla dottern

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon var lite egen. Levde nästan som i en egen värld kändes det som, ovetandes om det mesta. Eller så gick hon bara sin väg :)

      Radera