torsdag 8 september 2022

Animal FactoryTitel: Animal Factory
Genre: Kriminaldrama
Land: USA
År: 2000
Regi: Steve Buscemi
I rollerna: Willem Dafoe, Edward Furlong, Danny Trejo, Mark Boone Junior, Mickey Rourke, Tom Arnold, John Heard, Steve Buscemi

Handling: Ron, en ung och privilegierad man, sänds till fängelse för marijuana-innehav. Utan egentlig orsak får Earl, en fängelseveteran sedan 18 år tillbaka, faderskänslor för Ron och tar honom under sina vingar.

Omdöme: Regi av Steve Buscemi och filmen bygger på en bok och manus av Edward Bunker. Han var en gammal kåkfarare (bl.a. var han den yngste som åkte in på San Quentin-fängelset) och skrev ett par böcker som blev film, inklusive denna och trevliga Straight Time (1978). Han var även med och skrev manuset till Runaway Train (1985) där han medverkade tillsammans med sin vän Danny Trejo som han träffade i fängelset på 70-talet. De är båda även med här. Han spelade också Mr. Blue i Quentin Tarantinos Reservoir Dogs (1992).21-årige Ron (Edward Furlong) åker i fängelse över droginnehav och blir tidigt vän med Earl (Willem Dafoe) som är en veteran på fängelset och i princip styr och ställer där. Ron vill dock inte ha någon hjälp då han fått höra att kåkfarare vill ha något i utbyte om de hjälper dig, inklusive sexuellt. Ron märker dock att det nog är tur att han har en vän som Earl där inne då han får svårt att bara sköta sitt.En ganska typisk fängelsefilm men kanske ändå med en lite annorlunda känsla. En trovärdig inblick i denna värld och att det är skrivet av någon som upplevt det hela är givetvis ett plus. Det blir inte bara en Hollywood-historia som förskönar eller målar upp tillvaron som något annat än vad det är.Är något överraskad att filmen inte känns hårdare och brutalare än vad den är. Det är trots allt något fängelsefilmer av det här slaget brukar kunna få fram. Nu betyder det inte att det inte finns sådana scener. Det är knivhuggningar, försök till övergrepp, misshandel och annat som liksom hör till. Ändå är det lite mer återhållsamt än vad det hade kunnat vara. Desperationen har man liksom utelämnat, något som gör att det inte blir så intensivt som önskat.Skådespelarna ledda av Willem Dafoe sköter sig samtliga bra och är övertygande. Edward Furlong tänker man direkt på i Terminator 2: Judgment Day (1991) och han ser nästan lika ung ut här, fanns mer sliten. Kul med en smått oigenkännlig Mickey Rourke som delar cell med Ron till en början. Även en som Tom Arnold, som man genast tänker på som comic relief och kollega till Arnold Schwarzenegger i True Lies (1994), är övertygande och småäcklig i rollen som Buck.Överlag får man säga att det är en klart stabil fängelsefilm med ett par bra prestationer och en realistisk inblick i fängelselivet. Att det inte direkt blir något spektakulärt som sticker ut gör att det hela inte blir någon av de mer minnesvärda, starka eller gripande filmerna man sett. Fast det betyder inte att den inte är värd att se, för det är den. Trea till stark trea.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar