fredag 30 september 2022

Bullet TrainTitel: Bullet Train
Genre: Action/Komedi/Thriller
Land: USA/Japan
År: 2022
Regi: David Leitch
I rollerna: Brad Pitt, Joey King, Aaron Taylor-Johnson, Brian Tyree Henry, Michael Shannon, Sandra Bullock, Channing Tatum, Ryan Reynolds

Handling: Fem yrkesmördare som befinner sig på ett höghastighetståg upptäcker att deras respektive uppdrag har något gemensamt.

Omdöme: När jag först hörde talas om den här filmen trodde jag det skulle vara en amerikansk remake på filmen med samma titel, trevliga japanska Bullet Train (1975) med Sonny Chiba. Den var lite som en blandning mellan The Taking of Pelham One Two Three (1974) och Speed (1994). Denna har alltså inget med den att göra, mer än titeln och att båda utspelar sig på ett japanskt höghastighetståg.Höghastighetståget shinkansen kallat för Bullet Train ska bege sig från Tokyo till Kyoto över natten och vara framme tidigt nästa morgon. Utsände Ladybug (Brad Pitt) ska ta sig ombord tåget, komma över en attachéväska och kliva av vid nästa stopp. Vad han inte kunnat veta är att flera yrkesmördare är ombord tåget och hans uppdrag kommer vara långt ifrån simpelt.Ombord det väldigt folktomma höghastighetståget (som mest verkar glida fram) befinner sig bl.a. Tangerine (Aaron Taylor-Johnson) och Lemon (Brian Tyree Henry). De är utsända yrkesmördare som ska transportera sonen till den fruktade ryske gangsterbossen känd som White Death (Michael Shannon). Även en attachéväska ska de leverera, väskan som Ladybug är ute efter.Ladybug upptäcker att det förutom Tangerine och Lemon finns ytterligare ett par skumma typer ombord som försvårar hans uppdrag, inte minst unga tjejen Prince (Joey King) som lockat dit en japansk man som jobbar åt White Death. Hur hänger allt ihop och varför har dessa kriminella samlats ombord på samma tåg? Det är något som klarnar mer och mer för Ladybug som var en sista-minuten-ersättare för Carver (Ryan Reynolds) som plötsligt insjuknade.Filmen har under långa stunder en stark känsla av Guy Ritchie vad gäller humorn, dialogen och actionscenerna. Detta i kombination med en del Quentin Tarantino i hur filmen är berättad och uppbyggd med flashbacksekvenser som berättar bakgrunden till de olika karaktärerna och hur de alla hamnat där på tåget. På sätt och vis skulle man kunna kalla det för en fattigmans Guy Ritchie/Quentin Tarantino-film.Regissören David Leitch hade varit med och gjort John Wick (2014) och Atomic Blonde (2017). Denna film är inte lika lyckad, även om det får sägas att förväntningarna var relativt låga efter att ha sett en del av trailern. Överlag funkar det därför något bättre än väntat även om det mot slutet börjar balla ur lite väl mycket när en massa cgi-effekter slängs in och förstör.Tyvärr är filmens avslutande del också den svagaste. Ungefär när Michael Shannon och hans White Death-karaktär dyker upp med sina män. Inte på grund av honom utan för att det nu ska dras på för fulla muggar. När handlingen hålls till karaktärerna ombord tåget med en del flashbacks och humor som mestadels funkar har man ändå lite småtrevligt med filmen. Synd att filmen väljer att dra ut på det hela till två timmar då den alltså tappar med sista uppgörelsen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar