måndag 19 september 2022

Jaws (Revisited)Titel: Jaws / Hajen
Genre: Äventyr/Skräck
Land: USA
År: 1975
Regi: Steven Spielberg
I rollerna: Roy Scheider, Richard Dreyfuss, Robert Shaw, Lorraine Gary

Handling: Polischef Brody allierar sig med en ung havsforskare och den färgstarke hajfiskaren Quint i en jakt på liv och död för att förgöra den tre ton tunga vithaj som sprider skräck och fasa i den lilla badorten.

Omdöme: Amity är normalt sett en sömnig liten östkuststad som lever upp under sommarmånaderna då turisterna strömmar till. Nu förbereder sig staden inför den mest besökta helgen runt den 4:e juli. Men efter att en tjej blivit attackerad av något under ett nattdopp, vill polischef Brody (Roy Scheider) stänga stranden då man misstänker en hajattack. Det förhindrar dock stadens borgmästare som inte vill skapa panik och skrämma bort turisterna som ska fira sin badsemester i Amity.Hajen som härjar i vattnet går till attack på nytt och denna gång är det inget snack om vad som skett inför vittnen. Havsforskaren Hooper (Richard Dreyfuss) anländer för att ta reda på vad de har att göra med. Det visar sig att det är en enorm vithaj och de behöver nu hjälp att hitta den och oskadliggöra den. Given för jobbet är den karismatiske Quint (Robert Shaw) som erbjuder sin hjälp mot bra betalning.Det är svårt att tröttna på den här filmen. En del klassiker ser man bara en eller två gånger och det räcker. Andra klassiker som denna kan man gott se flera gånger med jämna mellanrum. Det är också en sån där riktig sommarblockbuster som man fullt förstår satte skräck i folk, och den är lika effektiv snart 50 år senare. En bidragande orsak är att man inte har dataeffekter som bara skulle förstöra.Trion Roy Scheider, Richard Dreyfuss och inte minst Robert Shaw är alla mycket bra. Speciellt Shaw går fullständigt in för rollen och ger en Oscarsvärdig prestation som imponerar. Han känns och ser verkligen ut som en ärrad gammal hajfiskare. Gillar även Murray Hamilton i rollen som borgmästaren Vaughn. En typisk politikertyp vars överlägsna attityd och inställning är det som orsakar hela situationen.Det går inte att prata om filmen utan att nämna John Williams Oscarsvinnande musik. Klassiska toner som skapar perfekt stämning filmen igenom. Dock är den inte utan sina skavanker sett till resten av musiken som ibland får lite familjetoner som om vi fick se en barnfilm emellanåt. Men det vore dumt att klaga med tanke på hur mycket den ikoniska musiken man känner till gör för filmen.Definitivt en klassiker värd sitt rykte som man inte tröttnar på och som inte tappar greppet om tittaren, trots att man sett den ett par gånger. Steven Spielberg skulle senare komma att göra en del mer barn- och familjevänliga filmer, men denna är inte för de yngre med tanke på hur grafisk den är på sina håll. Det är inte bara det grafiska som gör att den inte är för de yngsta eller de med svagt hjärta. Musiken och hur effektivt den är ihopsatt är två andra vassa kort den plockar fram.Under filmens senare del när Brody, Hooper och Quint ger sig ut på jakt efter "Jaws" blir det verkligen terrorisering på hög nivå. Detta blandas smått genialt med interaktionen mellan de tre där de hamnar i luven på varandra men även skapar ett band till varandra, inte minst med gamla krigshistorier. Helt enkelt en riktigt bra klassiker väl värd att återbesöka.

5 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
22 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 8.0 alt. 8.5
IMDb: 8.1

---

Om visningen: Verkligen kul att passa på och se filmen på stor duk och i synnerhet IMAX. Nu är filmen från 1975 så den var givetvis inte inspelad med IMAX i åtanke, men efter filmens eftertexter dök text upp om att filmen optimerats för IMAX.

Invändningen man kan ha är att det på sina håll blev lite suddig bild, särskilt när det filmats på längre avstånd, t.ex. när man ser ut över vattnet från stranden. Detta blev bättre längre in i filmen och var inget som noterades när de är ute på båten eller vid närbilder. Helt enkelt mer ett tecken på att filmen är från 1975 och att man då kanske använde linser som inte fångade sådana tagningar optimalt och då märks det mer i ett större format.

Annars en filmupplevelse precis som man önskar sig. En gammal goding som absolut ska ses så här där man inte kan fly någonstans. Man är helt enkelt "på plats" och engagerad rakt igenom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar