söndag 11 september 2022

Loaded Weapon 1Titel: Loaded Weapon 1 / Laddat vapen 1
Genre: Action/Komedi
Land: USA
År: 1993
Regi: Gene Quintano
I rollerna: Emilio Estevez, Samuel L. Jackson, Kathy Ireland, William Shatner, Jon Lovitz, F. Murray Abraham, Whoopi Goldberg, Charlie Sheen, J.T. Walsh, Bruce Willis

Handling: Wes Luger försöker lösa mordet på sin kollega. Han får hjälp av en påfrestande ny kollega, Jack Colt, och spåren leder dem till scoutföreningen "Wilderness Girls".

Omdöme: Denna parodi på inte minst de tre första Lethal Weapon-filmerna (1987, 1989, 1992) ser Emilio Estevez och Samuel L. Jackson spela rollerna som Mel Gibson respektive Danny Glover hade i filmerna. Estevez spelar den okontrollerbara polisen Jack Colt som sörjer sin hund Claire medan Jackson spelar familjefadern Wes Luger som snart ska pensionera sig från poliskåren.Handlingsmässigt är det inte något att hänga i julgranen. Colt och Luger slängs in i en rad situationer som påminner om de från Dödligt vapen-filmerna. Men här finns även en rad andra filmreferenser, däribland The Silence of the Lambs (1991) och Basic Instinct (1992) med två klart lyckade sekvenser. Speciellt när F. Murray Abraham dyker upp som Dr. Harold Leacher känns det klockrent då inte bara hela den sekvensen är rolig, F. Murray Abraham är även en klasskådespelare som gör det mesta med rollen som Dr. Leacher.Det här är en film som setts förr men som kan plockas fram ibland om man känner för något lättsamt och kort. Med en speltid på 80 minuter vet man att det inte blir någon utdragen historia. I ärlighetens namn räcker det gott och väl för den här filmen som alltså inte har så mycket till handling mer än att plocka lite här och där från ovan nämnda filmer och annat smått och gott.Till en början känns det som det kan bli för mycket crazy komedi av det hela, så det gäller att vara upplagd och ha lite tålamod. Man hittar oftast rätt ton, även om det kanske inte blir superroligt. Men småskoj har man med filmen, speciellt om man sett filmerna (och en del serier) som det refereras till.Vad som uppskattas med filmen är att den trots allt är välgjord, har duktiga skådespelare i stora som små roller och även har stabil musik. Många gånger kan musiken i sådana här parodier vara skrikig och opassande. Här har man kul nog tagit inspiration från filmerna man sneglat på med musik som låter som en blandning mellan typ Lethal Weapon (1987), Die Hard (1988) och Beverly Hills Cop (1984).

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar