lördag 22 oktober 2022

Bosch & RockitTitel: Bosch & Rockit
Genre: Drama
Land: Australien
År: 2022
Regi: Tyler Atkins
I rollerna: Luke Hemsworth, Rasmus King, Isabel Lucas, Savannah La Rain

Handling: På sensommaren längs den australiensiska kusten är en ung pappa, Bosch, på flykt för droghandel med sitt surfgäng. I släptåg är hans son, Rockit, som tror att han är på en magisk semester.

Omdöme: Bosch (Luke Hemsworth) är en ensamstående far till Rockit (Rasmus King). Pojkens mamma har varit borta en längre tid men Rockit hoppas se och besöka henne snart. Rockit går i skolan där han har svårt att hänga med p.g.a. lässvårigheter och blir mobbad. Istället drömmer han om att bli en surfingstjärna och ägnar mest tid åt att surfa.
Bosch försöker göra sitt bästa som far men är inte någon vidare förebild. Han plockar hem damsällskap och hans "jobb" går ut på att vara ortens främste gräsproducent och försäljare tillsammans med några kumpaner. Rockit vet inte vad fadern tjänar sina pengar på, men en dag förändras livet då pappa Bosch tvingas fly undan rättvisan. Han tar med sig Rockit på vad han kallar en långsemester.
En regidebut av Tyler Atkins som även varit med och skrivit manuset. Det är inspirerat av verkliga händelser och det är inte särskilt svårt att gissa sig fram till att det är självupplevt. Filmen visar sig nämligen gå från att verka handla om pappa Bosch och hans eskapader med drogerna och kvinnorna till att bli en coming of age-historia om Rockit.
Samtidigt som Bosch försöker fixa situationen han hamnat i och ständigt är orolig för att sanningen ska hinna ikapp honom, lever Rockit i en något annan värld. Surfingen är hans liv och han tar livet som det kommer. Men han är i en ålder där han upptäcker att hans föräldrar inte är perfekta. Både pappa Bosch och mamma Elizabeth (Leeanna Walsman) gör Rockit besviken och den enda han känner sig bra med är hans nyfunna vän Ash (Savannah La Rain).
En film om att växa upp men samtidigt vara fångad i en slags drömvärld. För det är med en nästan drömlik ljud och bild-upplevelse vi följer Bosch och Rockit på Australiens östkust. Det är svårt att inte själv drömma sig bort och njuta en stund när Rockit ger sig ut med sin bräda eller bara plaskar i det turkosa vattnet. Helt klart bra reklam för Australien med fint foto och passande stämningsfull musik.
Det är en film som mer handlar om upplevelsen och resan man tas med på än att ha en handling som skulle greppa tag i en. Den utvecklar sig inte riktigt som väntat och går inte direkt på djupet med en del saker som tas upp under filmens gång. Eftersom historien främst visar sig handla om Rockit ju längre in man kommer, skiftas fokus på honom och hans upplevelser med att växa upp istället för vuxenproblemen runt honom. Lite liknande stil som en blandning mellan Sean Bakers filmer The Florida Project (2017) och Red Rocket (2021) kan man säga.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar