söndag 16 oktober 2022

Summit FeverTitel: Summit Fever
Genre: Drama/Äventyr/Thriller
Land: Storbritannien
År: 2022
Regi: Julian Gilbey
I rollerna: Freddie Thorp, Michel Biel, Mathilde Warnier, Ryan Phillippe

Handling: En vågad dröm att ta sig upp på Europas mest utmanande trio av berg förvandlas snart till en skrämmande mardröm för en grupp vänner när en dödlig storm fångar klättrarna nära toppen och skär av allt hopp om räddning. Med oddsen mot dem tvingas vännerna lita på varandra för att rädda sig själva med alla nödvändiga medel.

Omdöme: Michael (Freddie Thorp) är en ung bergsklättrare som måste bestämma sig för om han ska gå efter sin dröm att kunna klättra i berg runt om i världen vilket innebär att leva ett simpelt liv. Eller om han ska ta på sig kostymen och tjäna de stora pengarna genom att jobba upp sig i pappans företag. Hans bäste vän Jean-Pierre (Michel Biel) lockar honom med att bjuda in honom till Alperna där han behöver sin klättringspartner.
På plats i Chamonix möter Michael upp Jean-Pierre som introducerar honom för vännerna Leo (Ryan Phillippe) och Natascha (Hannah New) som följer med när de klättrar i de olika bergen. Han träffar även skidinstruktören Isabelle (Mathilde Warnier) som han snart gör annat med än att bara åka skidor.
Filmens regissör Julian Gilbey hade tidigare bl.a. gjort A Lonely Place to Die (2011) som även den handlar om bergsklättring, den gången i Skottland. I den är det en thriller, i det här fallet handlar det snarare om adrenalinkicken, vänskapen och att gå efter sin dröm.
Filmen gör för det mesta ett bra jobb på bergen där det är välgjort och lite småmysigt i Alperna. Vännerna vi följer är dock inte särskilt proffsiga och det är lite si och så med förberedelserna och säkerheten. Visst kan man förstå om de vill klättra utan att tänka så mycket och bara vara fria, men man känner även att de får skylla sig själva en del när olyckan är framme.
Utanför bergsklättringen har filmen lite svårare att övertyga. Prestationerna är genomgående högst mediokra och storyn har inget direkt som får temperaturen att stiga när de inte klättrar. Speltiden letar sig upp mot knappa två timmar och det känns inte helt befogat. Dessutom är filmen bättre under första halvan. Lite för enformig och utdragen där uppe på berget i mörkret under andra halvan. Funkar trots allt att se för inramningen i Alperna och klättringen.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 4.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar