onsdag 5 oktober 2022

The Hand



Titel: The Hand / Handen som dödar
Genre: Drama/Thriller/Skräck
Land: USA
År: 1981
Regi: Oliver Stone
I rollerna: Michael Caine, Andrea Marcovicci, Annie McEnroe, Bruce McGill

Handling: En serietidningstecknare mister sin högra hand i en bilolycka. Hans karriär spolieras och hans äktenskap kommer i gungning. Livet blir ännu mer mardrömslikt när hans hand dyker upp och börjar mörda folk.

Omdöme: En fortfarande okänd Oliver Stone skrev manuset och regisserade denna tidiga Orion-film. En film som inte fått direkt bra kritik, men den visar sig inte vara så tokig som befarat. Dessutom med Michael Caine i huvudrollen, musik av stabile James Horner och en småmysig inramning när det hela sätter igång i bildsköna Vermont.



Serietidningstecknaren Jonathan Lansdale (Michael Caine) lever ett behagligt pittoreskt liv där han serietecknar i sitt hem i natursköna Vermont. Där bor han med sin yogainspirerade fru Anne (Andrea Marcovicci) och deras dotter Lizzie (Mara Hobel). Anne vill dock flytta till New York för att satsa (!) på sin yoga vilket innebär att de skulle testa att vara separerade från varandra, något Jonathan inte kan acceptera.



Rätt vad det är sker det otänkbara. Jonathan mister sin högra hand i en bilolycka i en grafisk och effektiv scen. Detta oerhörda trauma gör inte bara att han inte längre kan livnära sig på vad han gjort de senaste tio åren, han påverkas även av det faktum att handen han mist verkar leva sitt eget liv. Ett hämndlystet liv som verkar styras av Jonathans mörka tankar. En Jonathan som inte var Guds bästa barn innan olyckan.



Scenen med bilolyckan sker relativt tidigt och sätter verkligen tonen. Det kommer plötsligt och med full kraft, väldigt effektivt. Var inte riktigt beredd på att detta skulle ske vilket på så vis gjorde att det blev extra effektfullt. Välgjord scen helt enkelt och man får säga att själva handen för det mesta är välgjord, även om det ofta snarare inbringar skratt än skräck när den är i farten.



Michael Caine medverkade i en del B-skräckisar runt den här tiden, inte minst kultförklarade The Swarm (1978) och The Island (1980) som båda är svaga. Han gjorde endast dessa filmer för lönechecken har han sagt. Denna är den bästa av dem, även om den inte är strålande. Den går dock att titta på och funkar någorlunda väl rakt igenom. Detta då den inte ballar ur totalt och trots allt har en story (baserat på en bok) som har en poäng.



Svårt att inte tänka på handen från Familjen Addams när man ser handen här, men även den fina franska animerade filmen I Lost My Body (2019) som är väl värd att se. Denna film går inte till historien som någon måste-film att se. Däremot har den en del som uppskattas och är bättre än sitt rykte. Inte så sunkig eller en kalkon som det kunde blivit.



Avslutningsvis får sägas att den absolut sista scenen känns något pålagd och inte helt nödvändig, även om den har ett lite roligt slut på det hela vilket gör att det ändå funkar. Förväntningarna var relativt låga, men kombinationen Oliver Stone, Michael Caine, James Horner och det faktum att det är en Orion-film visar sig vara tillräckligt för att vara värt en titt.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar