måndag 14 november 2022

Apollo 10½: A Space Age ChildhoodTitel: Apollo 10½: A Space Age Childhood / Apollo 10½: A Space Age Adventure
Genre: Animerat/Drama/Äventyr/Sci-Fi
Land: USA
År: 2022
Regi: Richard Linklater
I rollerna: Milo Coy, Jack Black (röst), Bill Wise, Lee Eddy

Handling: En uppväxtskildring om hur det var att växa upp i USA under slutet av 60-talet med amerikanska rymdkapplöpningen som bakgrund.

Omdöme: Det här är en film av Richard Linklater som agerar som en tidskapsel över hur det var att växa upp i slutet av 1960-talet, närmare bestämt utanför Houston, Texas. Det är där han föddes och växte upp vilket gör detta till en personlig och detaljrik historia om händelserna just då och hur en pojke upplevde det hela när han växte upp.
Historien berättas av den vuxne Stan (röst av Jack Black) när vi följer pojken Stan (Milo Coy). Det är slutet av 60-talet och precis som de flesta unga på den här tiden drömmar han om att bli astronaut. Månlandningen har inte ägt rum än, men med tanke på att de bor i närheten av NASA-anläggningen och pappa (Bill Wise) jobbar åt NASA, blir det mycket prat om Apollo-projektet.
Samtidigt som Stan fantiserar om hur han blir handplockad att vara en ung astronaut på Apollo 10½-projektet, visar han oss hur det var att växa upp under den här tiden. NASA försöker ta sig till månen, Vietnamkriget är i full gång och osäkerheten om framtiden är stor men även fascinerande och spännande, inte minst tack vare rymdupptäckten som är en del av skollektionerna.
Vi tas med på ett härligt äventyr där själva verkligheten överträffar fantasin. Med det vill sägas att det som kretsar kring fantasin och månlandningen intressant nog blir sekundär till verkligheten om att växa upp i slutet av 60-talet. Filmerna, TV-serierna, drive in-bion, musiken, lekarna, ja allt skildras i en salig blandning. Det är verkligen gjort med kärlek och alla detaljer blir njutbara att se.
Även om man själv inte växte upp där och då känns mycket igen och det är svårt att inte känna sig lite nostalgisk. Filmen fångar verkligen tidsperioden på ett bra sätt och valet att animera det hela är ett smart drag. Man har filmat mot green screen med riktiga skådespelare och sedan använt sig av animeringsteknik med allt runt omkring.
Det enda som är lite synd är att sista kvarten i princip bara handlar om månlandningen som kombineras med Stans fantasi om att själv vara astronauten. Just den här sista biten känns lite utdragen. Självklart är det en stor historisk händelse och det förklaras även att det hela är hur Stan minns händelserna. Betyget hade blivit högre med en starkare sista kvart, men överlag är det en film som får med väldigt mycket om upplevelsen och känslan av att växa upp där i slutet av 1960-talet med rymdkapplöpningen i fokus. Det är helt enkelt en kärleksförklaring till uppväxten under slutet av 60-talet ur Richard Linklaters ögon.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar