torsdag 10 november 2022

Don't Look UpTitel: Don't Look Up
Genre: Komedi/Drama/Sci-Fi
Land: USA
År: 2021
Regi: Adam McKay
I rollerna: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Mark Rylance, Timothée Chalamet, Ron Perlman

Handling: Två av den sämsta sortens astronomer dras in i en mediacirkus när de måste ge sig ut på turné för att varna mänskligheten om en komet som närmar sig och hotar allt liv på Jorden.

Omdöme: Detta var en film som inte lockade nämnvärt men ville ändå se den och gå in med öppet sinne. Astronomistudenten Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) och astronomen Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) vid Michigans universitet upptäcker en jättekomet som är på väg mot Jorden. Enligt deras beräkningar kommer den träffa Jorden om runt 6 månader och då är det tack och adjö för hela planeten.Kate och Dr. Mindy får en chans att komma till Vita huset för att där informera amerikanska presidenten och hennes medhjälpare om deras upptäckt. President Orlean (Meryl Streep) och hennes stabschef, sonen Jason (Jonah Hill) visar sig vara allt annat än seriösa. De verkar inte heller ta situationen på fullaste allvar och är mer oroliga över presidentens image.Dr. Mindy och Kate får informera det amerikanska folket på annat vis. Vad bättre än en populär morgonshow på TV med värdarna Brie (Kate Blanchett) och Jack (Tyler Perry)? Problemet är bara att de precis som Vita huset inte tar situationen på allvar och skämtar bort det hela. Hela landet, ja hela världen är i ett slags komatillstånd.Adam McKay är en oftast hyllad regissör som jag inte riktigt ser storheten med. Han har gjort filmer som Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004), Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby (2006), Step Brothers (2008), The Other Guys (2010), The Big Short (2015), Vice (2018) och denna. Han kommer från "Saturday Night Live" vilket förklarar stilen på filmerna.Vi har en skara skådespelare som till stor del är duktiga men inga favoriter. Det skulle väl vara Mark Rylance som brukar uppskattas. Han är nog också bäst bland rollbesättningen i rollen som rike uppfinnaren Peter Isherwell, en karaktär som hela tiden är positiv och ser sätt hur han ska kunna bli ännu rikare, även när Jordens undergång är nära. Han är faktiskt lite som en sektledare.Filmen är samhällskritisk och en politisk satir. På många sätt är den träffsäker då den visar hur korkade folk är. Visst är det överdrivet och övertydligt, något som kanske inte direkt uppskattas fullt ut. Tror även det beror på hur man ser filmen och om man är upplagd för den här sortens film.För egen del blir kombinationen med skådespelare som inte tilltalar, en fejk-värld som gör narr av världen och hur ytliga folk är snarare småjobbigt att se. Tycker väl främst filmen kunde gjorts smartare och varit mer nedtonad för att funka bättre i mitt tycke. Dessutom är den på tok för lång med flera partier som bara känns som utfyllnad. Tänker inte minst på när Timothée Chalamet dyker upp.En film som på förhand alltså inte lockade och reservationen inför den visade sig till stor del stämma. Trodde och hoppades delvis ändå att den skulle visa sig vara bättre än den visar sig vara. Egentligen ingen dum idé och funkar säkert bättre om man ser den på ett lite annat sätt än vad jag själv gjorde. Parodier måste pricka rätt för att funka för egen del och det gjorde inte denna.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar