måndag 7 november 2022

Good Luck to You, Leo GrandeTitel: Good Luck to You, Leo Grande
Genre: Komedi/Drama
Land: Storbritannien/USA
År: 2022
Regi: Sophie Hyde
I rollerna: Emma Thompson, Daryl McCormack, Isabella Laughland, Les Mabaleka

Handling: Nancy Stokes, en f.d. skollärarinna, längtar efter lite äventyr och lite sex. Och hon har en plan som går ut på att anställa en ung sexarbetare som heter Leo Grande.

Omdöme: Kammarspel där Emma Thompson och Daryl McCormack spelar Nancy Stokes respektive Leo Grande. Nancy väntar på att Leo Grande ska anlända till hotellrummet hon bokat. Hon är en pensionerad f.d. lärarinna och har ända sedan hennes make gått bort velat utforska sin sexualitet som hon aldrig fick göra under sitt äktenskap, eller innan dess för den delen.


© Ascot Elite Entertainment Group. All Rights Reserved.

Leo Grande är en yngre kille som jobbar som sexarbetare och är stolt över det. Han är där för att göra Nancy lycklig och ge henne njutning. Men mötet visar sig inte bara handla om sex då Nancy gärna vill veta mer om Leo och han om henne. Det blir början på ett något oväntat möte mellan två vitt skilda individer som börjar prata om allt möjligt, inklusive sex.


© Ascot Elite Entertainment Group. All Rights Reserved.

Det är lite kul att fundera över hur filmen hade tagits emot om rollerna varit omvända. Om en äldre, pensionerad manlig lärare skulle betala för att ha samtal och sex med en yngre tjej. För även om det till stor del är gjort med glimten i ögat, känns det som det är mer accepterat och något roligt över hela situationen när det är gjort så här. Inget fel i det, bara att känslan är att filmerna nog hade setts på helt annat sätt om rollerna var omvända, vilket tåls att fundera över.


© Ascot Elite Entertainment Group. All Rights Reserved.

Mötet hålls på en civiliserad nivå och den reserverade och osäkra Nancy börjar sakta värma upp inför tanken att gå till sängs med Leo. Detta eftersom han trycker på de rätta knapparna, är charmig och vet vad som ska sägas och göras. Han är ju trots allt proffs på det han gör och har erfarenhet med en rad olika typer av kvinnor.


© Ascot Elite Entertainment Group. All Rights Reserved.

Leo Grande får ses lite som en irländsk gigolo. Tänker ju på Paul Schraders sköna American Gigolo (1980) med Richard Gere som sexarbetaren som gör kvinnor lyckliga när de anlitar honom. Nej, det här är inte alls likt den desto bättre filmen, men lite kul ändå att nämna då de båda männen är i samma bransch. Julian Kay i nämnda film hade även mer klass och stil än vad Leo Grande har.


© Ascot Elite Entertainment Group. All Rights Reserved.

Till slut får man säga att filmen egentligen kanske inte har så mycket poäng beroende på hur man ser på den. Ser man endast det ytliga så bockar den av en hel del förutfattade meningar och klyschor. Emma Thompson är dock en tillräckligt duktig skådespelerska att filmen har lite mer djup än så. Till slut är det ändå skönt att filmen inte bara är en renodlad komedi och har lite mer allvar under ytan. Frågan är bara om filmen lyckas vara tillräckligt bra för att bli direkt minnesvärd...

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar