måndag 21 november 2022

Lamborghini: The Man Behind the LegendTitel: Lamborghini: The Man Behind the Legend / Lamborghini / Lamborghini: The Legend
Genre: Drama
Land: USA/Italien
År: 2022
Regi: Bobby Moresco
I rollerna: Frank Grillo, Mira Sorvino, Gabriel Byrne, Romano Reggiani

Handling: Följer den ikoniska entreprenören Ferruccio Lamborghinis långa liv, från tillverkningen av traktorer i början av hans karriär till att vidare designa och bygga Lamborghini-bilarna som i slutändan definierade hans djupgående arv.

Omdöme: En sån här film om ett ikoniskt bilmärke som Lamborghini förtjänar en bra film. Inte bara det men en storproduktion som får fram elegansen med allt vad det innebär. I det här fallet har man inte riktigt det. Förvisso har vi en Oscarsvinnare i form av Bobby Moresco som stått för regi och manus. Han vann sin Oscar för bästa manus (delat med Paul Haggis) för Crash (2004). Men som regissör är han relativt oprövad. Här har han skrivit manuset som bygger på en bok av sonen till Ferruccio Lamborghini.Vi träffar Ferruccio Lamborghini (Frank Grillo) år 1992 när han sitter i sitt hem och tänker tillbaka på sitt liv och vad han åstadkommit. Vi tar oss tillbaka till början när en ung Ferruccio (Romano Reggiani) återvänder hem till Lamborghini-gården efter andra världskrigets slut. Han har en idé att börja bygga kompakta traktorer vilket blir starten på hans karriär som entreprenör.Ferruccio uppvisas som en väldigt driven och målmedveten person. Något av en drömmare som går efter sin dröm och inte är villig att ta ett nej som svar. Under 1960-talet bestämmer han sig för att ge sig in i bilbranschen. Förebilden är Ferrari och även om det är en mycket bra bil ser han potential att göra en bättre bil. Det blir starten på en rivalitet mellan de två italienska superbilarna.Det är lite småmysigt att ta sig igenom den här filmen. Majoriteten av historien utspelar sig under 40- och 60-talet vilket funkar bra. Det saknas dock en del i genomförandet då man inte känner den där storheten som en sån här film ska ha. En storskalig historia berättad på ett småskaligt sätt skulle man kunna säga.En bättre regissör, ett par mer namnkunniga skådespelare, en större produktion och en större dos av de olika bilmodellerna hade varit att önska. Varken Lamborghini eller Ferrari samarbetade på filmen. Trots det är det en helt ok film, även om man föreställt sig att det borde blivit något mer. Lite lättviktig helt enkelt vilket är synd.Till slut visar historien på hur Ferruccio Lamborghini kommer till insikt med vad han åstadkommit och vad priset för det varit. Givetvis kan du vara framgångsrik i affärer och ha ett lyckligt privatliv, men många gånger går de inte hand i hand då privatlivet blir lidande då framgång kräver en hel del. En sak är säker och det är att namnet Lamborghini lever vidare genom bilmärket som Ferruccio skapade, byggde upp och hade en vision för.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 5.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar