onsdag 23 november 2022

The Execution



Titel: Kazn / The Execution
Genre: Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: Ryssland
År: 2021
Regi: Lado Kvataniya
I rollerna: Niko Tavadze, Evgeniy Tkachuk, Daniil Spivakovskij, Julija Snigir

Handling: 10 år efter att ha undersökt en serie brutala mord får utredaren för särskilda fall, Issa Davydov, reda på att oskyldiga människor straffades.

Omdöme: Rysk seriemördarfilm, intressant. Historien tar vid år 1991 då Issa Davydov (Niko Tavadze) får ett samtal just som han firar en befordran för att ha satt dit två bröder för en rad mord som skakat Ryssland under ett decennium. Samtalet både chockar och gör honom upprörd. Seriemördaren har slagit till igen, men denna gång har offret lyckats undkomma och kan leda dem till den misstänkte.




Issa tar sig an fallet igen och hans uppgift är att förhöra den misstänkte gärningsmannen och få honom att bekänna morden. Under tiden hoppar vi tillbaka i tiden och följer Issa tillsammans med kollegan Ivan Sevastyanov (Evgeniy Tkachuk) under en 10-års period då de jagar seriemördaren som lämnar ett flertal offer efter sig.




Filmen, som är uppdelad i flera kapitel, är inspirerad av två av de mest ökända ryska seriemördarna - Chikatilo och Slivko. Filmen har en del likheter med klassfilmerna Citizen X (1995) och Memories of Murder (2003) som båda handlar om jakten på en seriemördare. Längre in går även tankarna lite till Oldboy (2003) med tanke på en del vändningar.




Regidebut av Lado Kvataniya som tidigare bl.a. gjort musikvideos, något som kanske inte direkt märks i form av att det skulle vara en massa snabba klipp och liknande. Däremot märks det av med ett oftast bra foto och en förkärlek till att hoppa en hel del i tiden. Nu dyker årtalet upp varje gång det hoppas i tiden, men det blir ändå något rörigt att hänga med då det hoppas fram och tillbaka mellan de olika årtalen mellan 1981 och 1991.




Filmens inledande halvtimme och avslutande halvtimme är förmodligen filmens bästa. Åtminstone är det då filmen först etablerar stämningen och intresset när vi tar del av seriemördarens tillvägagångssätt och Issas jakt på gärningsmannen. Och senare när allt får sin upplösning och man får en förklaring till varför man fått allt hoppande under 10-års perioden.




När röken lagt sig och man börjar smälta filmen inser man att det här faktiskt inte alls är tokigt. Nu har man även den känslan under filmens gång, men när allt börjar falla på plats och man sätter ihop allt blir man klart nöjd. Det hjälper även att det rakt igenom är välgjort och egentligen inte har några direkta svackor att tala om, även om filmen är en bit över två timmar.




Det är inte en typ av seriemördarfilm där man sitter med hjärtat i halsgropen. Den är inte direkt nervig på det sättet. Istället är det förhör där den misstänkte bryts ner samtidigt som vändningarna längre fram får en att förstå att det hela var mer invecklat än vad det först verkade vara. Faktiskt ganska smart ju mer man analyserar och tänker på den.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar