torsdag 24 november 2022

The Summit of the GodsTitel: Le sommet des dieux / The Summit of the Gods
Genre: Animerat/Drama/Äventyr/Mysterium
Land: Frankrike/Luxemburg
År: 2021
Regi: Patrick Imbert
Röster: Eric Herson-Macarel, Damien Boisseau, Marc Arnauld, Lazare Herson-Macarel

Handling: En fotojournalists envisa jakt på sanningen om den första expeditionen till Mount Everest leder till sökandet efter en försvunnen bergsklättrare.

Omdöme: Baserat på en japansk manga-serie av Jiro Taniguchi som i sin tur baserade historien på en bok av Baku Yumemakura. En fransk animerad film med franska röster och med en japansk manga-stil. Även om det naturliga hade varit att låta det hela vara på japanska funkar det bra så här.
Historien utspelar sig i en värld av bergsklättring där fotojournalisten Fukamachi (Damien Boisseau) börjar tröttna på att följa ett gäng bergsklättrare som aldrig når toppen. Då får han ett scoop om att en gammal kamera, som sägs ha tillhört George Mallory som klättrade uppför Mount Everest år 1924, kan ha hittats. Mallory försvann på Mount Everest för 70 år sedan och nu kan innehållet på kameran avslöja om Mallory faktiskt var först med att bestiga Mount Everest redan 1924 och inte 1953 som officiellt räknas.
Fukamachi börjar göra efterforskningar i hopp om att lokalisera bergsklättraren Habu (Eric Herson-Macarel) som han tror är den som numera har kameran. Habu är en duktig bergsklättrare som dock försvunnit och inte vill bli hittad efter en olycka.
Fukamachi försöker nu pussla ihop mysteriet genom att träffa folk som kände Habu. Ryktet säger att Habu ska försöka bestiga Mount Everest via en rutt som tidigare aldrig bestigits med framgång och Fukamachi vill vara med och fotografera äventyret.
Något som uppskattas med denna animerade film i manga-stil är att den har en realistisk story. Det hela är även gjort på ett realistiskt sätt med bergsklättringen och allt runt omkring. Animerad film kan många gånger passa på att ta ut svängarna och låta fantasin flöda fritt, vilket absolut inte behöver vara fel. Men ibland är det rätt tillfälle att låta historien, realismen och stämningen få förtur och det här är ett sådant tillfälle.
Även om filmerna inte påminner om varandra sett till handlingen så finns en del likheter mellan denna och I Lost My Body (2019). I båda fallen handlar det om fransk animerad film som är vacker att se på, skapar god stämning och med en story som engagerar. Den skapar ett djup och uppvisar hjärta som alltid är viktigt i film om den vill få en att bry sig.
Egentligen inte så mycket att invända mot här. Det är snyggt, det blir något av ett mysterium, en del äventyr och dramatisk på det. Och under resans gång kommer Fukamachi till insikt med ett och annat. Den mänskliga sidan av historien och komma underfund med vad som driver dessa äventyrare som riskerar sina liv må vara intressantare än att ta reda på vad som kan finnas på den där kameran han är på jakt efter.

3 - Röster
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
5 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar