fredag 18 november 2022

Where the Crawdads SingTitel: Where the Crawdads Sing / Där kräftorna sjunger
Genre: Drama/Romantik/Mysterium
Land: USA
År: 2022
Regi: Olivia Newman
I rollerna: Daisy Edgar-Jones, David Strathairn, Taylor John Smith, Harris Dickinson

Handling: En kvinna som växt upp ensam i träskmarken blir misstänkt för mordet på en man som hon tidigare haft en speciell relation med.

Omdöme: Kya Clark (Daisy Edgar-Jones) anklagas för mordet på Chase Andrews (Harris Dickinson) som hittas död i North Carolinas träskmarker. Kya bor där ute, ensam. Under tiden som advokaten Tom Milton (David Strathairn) försvarar henne under mordrättegången, får vi reda på vem Kya egentligen är, från hennes barndom och uppväxt till tiden som leder fram till mysteriet kring dödsfallet.
Kya har en svår uppväxt där mamman plötsligt lämnar familjen efter att ha blivit slagen av maken. Efter det är det Kyas äldre syskons tur att lämna, en efter en. Till slut är det endast lilla Kya som lämnas kvar ensam med instabile pappan som är en krigsveteran. Att ingen ens frågar Kya om hon vill följa med är oerhört konstigt. Hon lämnas först av mamman och sedan av syskonen, mycket märkligt.
Eftersom Kya inte går i skolan lär hon sig allt hon kan genom att vara ute i naturen. Hon gör noteringar och tecknar fint vilket kommer visa sig bli något hon senare kan livnära sig på. Pappan håller sig på mattan ett tag, men det är bara en tidsfråga innan han också lämnar Kya som nu blir helt ensam innan hon ens kommit upp i tonåren.
En dag träffar hon Tate (Taylor John Smith) som kanske kan göra att hon inte känner sig så ensam. Dessutom delar han hennes intresse för naturen då han ska studera till att bli biolog. De spenderar en hel del tid tillsammans ute i naturen och han lär henne även att läsa och skriva. Ja, de blir givetvis ett par men han har planer på att studera på college vilket kan komplicera deras framtid ihop.
Baserat på en bästsäljande bok av Delia Owens blandas ett mordmysterium och rättegångsdrama med en historia om att växa upp och romantik. Kya kommer ha två unga män i sitt liv. Tate som kan ses som riddaren i vit rustning och Chase som är hans motsvarighet i svart rustning. De kommer båda påverka och vara en del av hennes liv, på gott och ont.
Inte så tokigt det här. En stor del i det har inramningen runt North Carolina (inspelat i Louisiana) med ett oftast fint och lite drömlikt foto. De båda historierna vävs samman smärtfritt där väntan på rättegången och själva rättegången inte tar upp så mycket av speltiden. Istället är det mest tillbakablickarna till hur Kya växte upp och fick klara sig själv som synas. Hur hon alltid setts som en utböling och annorlunda och alltid behandlats illa av de flesta utan att de försökt lära känna henne.
Till slut har historien gett en klarare bild av vem Kya är och vad hon gått igenom, både nya fina upplevelser och människors sämre sidor. Vad gäller själva mordmysteriet blir man inte direkt mycket klokare, detta eftersom det inte finns så mycket konkret bevisning förutom att ett dödsfall inträffat. Saknar väl lite mer kring mordmysteriet som kunde höjt det hela en aning. Som det visar sig avslutas filmen och historien på ett bra och passande sätt. Vägen dit känns dock något utdragen under filmens sista tredjedel. Trea till stark trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar