fredag 30 december 2022

Hälsoresan - En smal film av stor vikt



Titel: Hälsoresan - En smal film av stor vikt / The Health Journey
Genre: Komedi
Land: Sverige
År: 1999
Regi: Lasse Åberg
I rollerna: Lasse Åberg, Jon Skolmen, Anna Norberg, Mats Bergman

Handling: Efter skilsmässan från skotska Fiona, har Stig-Helmer återvänt till Sverige och förvandlats till en riktig soffpotatis. Efter mycket tjat från mamma beger han sig till ett hälsohem för att göra någonting åt kalaskulan. Med på resan följer som alltid glade kompisen Ole.

Omdöme: Denna femte installationen i Stig-Helmer-serien hade inte setts tidigare. Stig-Helmer (Lasse Åberg) har hamnat på soffan med chips och ostbågar och känner sig inte motiverad för något efter att hans förhållande tagit slut. Kulan på magen växer och hans mamma börjar bli orolig för den normalt så slanke sonen. När en ny granne, Rebecka (Anna Norberg) flyttar in och visar sig hålla på med coachning och terapi, beslutar sig Stig-Helmer tillsammans med bästa vännen Ole (Jon Skolmen) att följa med på hälsospa för att försöka få ordning på hälsan och livet igen.



Det omgjorda och nyöppnade Gustav Vasa Spa välkomnar de nya gästerna tillsammans med nya medarbetare som ger gästerna hjälp med allt de behöver. Det blir en matregim, konditionsträning, meditation, yoga och annan terapi. Även en överlevnadskurs slängs in under den senare delen av vistelsen där gästerna får testa på att paddla kajak.



Man kanske inte ska säga att skaparglädjen är borta då filmen ändå innehåller en del roligheter, men dessa är helt klart begränsade i jämförelse med de tidigare filmerna. Det känns lite trött och omotiverat på ett sätt som gör att det aldrig riktigt kommer igång. Istället blir det enstaka scener som funkar, även om det är ganska långt mellan skratten.



Själva temat om bantning, yoga, meditation och annan slags terapi är något som gör att filmen känns minst lika aktuell idag, om inte mer. Problemet är mest att genomförandet lämnar en hel del att önska. Det känns även som filmen spenderar alldeles för mycket tid inomhus och följer de olika metoderna Stig-Helmer och Ole går igenom på hälsospa. Om det åtminstone hade varit roligt hade det kunnat funka, men nu blir det snarare så att man helst skulle vilja spola förbi det mesta av detta.



I föregående filmer har vännerna haft trevligt på solsemester (1980), skidsemester (1985), i skärgården (1988) och golfsemester (1991). Hälsospa utan själ blir det här. Hade hellre spenderat tiden med Stig-Helmer och Ole i deras hemtrakter runt Stockholm som man får se lite av till en början. Eller varför inte på husvagnssemester runt Sverige. Eller något annat som hade gjort att de varit i rörelse mer. Nu blir det alldeles för mycket stiltje över det hela, på alla sätt och vis.

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.0
IMDb: 4.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar