måndag 19 december 2022

In Search of the Last Action HeroesTitel: In Search of the Last Action Heroes
Genre: Dokumentär
Land: Storbritannien
År: 2019
Regi: Oliver Harper

Handling: Retrospektiv dokumentär om actionhjältar inom film, med fokus på 80-talet och direkt-till-video från 90-talet.

Omdöme: Dokumentärer om film är alltid kul och lite spännande. Man vill gärna grotta ner sig bland filmerna man älskar och kanske lära sig något nytt på köpet. Efter att ha sett dokumentärerna In Search of Darkness (2019) och In Search of Darkness: Part II (2020) var suget och nyfikenheten på något mer påtaglig. I det fallet handlade det om skräckfilmerna från 80-talet, här om actionhjältarna främst från 80-talet.En rad regissörer, manusförfattare, producenter och skådespelare från actiongenren intervjuas och berättar om sina favoritfilmer, erfarenheter och syn på actionfilm. En stor del av fokuset läggs på att lyfta fram Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger som de två största actionhjältarna som gjorde att genren blev så älskad världen runt under 80-talet och än idag ses som guldåldern inom actionfilm.

Det är klart att det här är kul. Man kan alltid plocka fram något sånt här, luta sig tillbaka och bli lite nostalgisk när den ena actionfilmen och actionhjälten efter den andra tas upp. Det finns egentligen ingen speciell ordning filmerna tas upp i och visst nämns filmer redan från 60- och 70-talet, men det är 80-talet som får störst utrymme och det med all rätt.

I jämförelse med de tidigare två nämnda dokumentärerna känns denna lite mer som man skrapar på ytan. Speltiden är också desto kortare med en bit över två timmar i jämförelse med över det dubbla på de två andra. Det gör att man inte direkt går på djupet här. Även lite synd att man inte får med lite fler av actionhjältarna, även om det också är intressant att höra diverse birollsinnehavare, regissörer, manusförfattare och producenter komma till tals.Vad man gärna hade velat ha mer av hade varit att låta de inblandade berätta lite mer om olika händelser och historier kring produktionerna och liknande. Lite av den varan får man, men alltför lite för min smak. Därför blir det lite av en lättviktare som helhet då den aldrig riktigt går på djupet som den gärna hade fått göra.

Upplägget har egentligen inte så mycket struktur vilket gör att man hoppar ganska mycket, även om man till slut kommer in lite på modernare actionfilm och actionhjältar och hur det förändrats med intåget av specialeffekter. Mycket riktigt slår man fast att det tidigare oftast var viktigt med storyn som motiverade actionscenerna medan det idag är actionbiten och effekterna som motiverar storyn. Det gör att man oftast har svårare att bry sig om karaktärerna och bli engagerad som man kanske till större grad gjorde en gång i tiden.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar