fredag 2 december 2022

My Name Is VendettaTitel: Il mio nome è vendetta / My Name Is Vendetta
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: Italien
År: 2022
Regi: Cosimo Gomez
I rollerna: Alessandro Gassmann, Ginevra Francesconi, Alessio Praticò, Remo Girone

Handling: Efter att gamla fiender dödat hans familj, flyr en före detta maffiatorped och hans dotter till Milano där de gömmer sig medan de planerar sin hämnd.

Omdöme: Santo (Alessandro Gassmann) lever ett tillbakadraget liv med sin fru Ingrid (Sinja Dieks) och tonårsdottern Sofia (Ginevra Francesconi). De bor i pittoreska Dolomiterna i nordöstra Italien där Santo driver ett sågverk tillsammans med sin svåger. Sofia spelar ishockey och har pojkvän. Vad hon och ingen annan kunnat ana är att pappa Santo har ett mörkt förflutet.
En dag när Santos identitet röjs, hinner det förflutna ikapp honom. En gammal fiende vill hämnas och ger sig på hans familj, främst för att eliminera honom. Santo och Sofia tvingas nu fly. Sofia får reda på faderns bakgrund som maffiatorped och lär sig ett och annat på vägen till Milano där Santo ska göra upp med de som ligger bakom attacken på hans familj.
Det är bara att konstatera att Dolomiterna gör sig väldigt bra som skådeplats under inledningen av filmen. Tänk lite First Blood (1982) fast i Europa och finare. När det börjar klarna vem Santo är går tankarna till Jason Bourne eller liknande, även om han här är en f.d. maffiatorped och inte en hemlig agent. Han är på flykt och på jakt samtidigt, och har alltså dottern med sig som är chockad av allt.
En italiensk actionfilm som inte må bjuda på något direkt originellt. Det är en relativt typisk hämndhistoria, men den levererar ganska sevärda 90 minuter. Det är välgjort, har bra tempo utan att kännas för stressat och ett plus till fotot som försöker göra det till något mer.
När man kommer in en bit i filmen går tankarna till en del Luc Besson-filmer, som t.ex. Léon (1994) då Sofia påminner en del om Mathilda med sin frisyr men även hur hon lärs upp av sin far. Resultatet blir en småtrevlig filmtitt som definitivt inte gör bort sig i actiongenren. Filmer i genren har nämligen en tendens att bli överdrivna och dra på för mycket ju längre in man kommer, så blir inte fallet här.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 5.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar