torsdag 29 december 2022

ShakedownTitel: Shakedown / En kupp i undre världen
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1950
Regi: Joseph Pevney
I rollerna: Howard Duff, Peggy Dow, Lawrence Tierney, Anne Vernon

Handling: Opportunisten och skrupelfria tidningsfotografen Jack Early får ett lukrativt uppdrag att fotografera den ökände brottslingen Nick Palmer, som inte alls gillar att hamna på bild. Early skyr inga medel för att få inkomstbringande komprometterande bilder och börjar med ett farligt dubbelspel.

Omdöme: Man vet aldrig vilken film-noir som kommer falla en i smaken, men det är sällan man blir alltför besviken. Denna noir tillhör definitivt inte någon av de mer kända, snarare tvärtom. Utan några stora stjärnor i rollerna kan en sån här film lätt falla mellan stolarna och glömmas bort. Det betyder dock inte att den skulle vara svagare än flera filmer med mer stjärnglans.Direkt under förtexterna jagas Jack Early (Howard Duff) av ett par män som vill få tag på hans kamera. Uppenbarligen har han tagit bilder av något känsligt. Jack kommer undan och tar sig till en tidningsredaktion i San Francisco där han erbjuder sina tjänster mot att han ger dem en bra bild han tagit på en mordplats. Han är inte intresserad av att sälja bilden utan vill ha anställning, vilket han får. En vecka har han på sig att visa vad han går för.Ellen (Peggy Dow) ansvarar för bilderna på tidningen och Jack är inte sen med att komma nära henne, så pass att hon bjuder hem honom på middag trots att hon har en fästman, en tandläkare i Portland. Jack är nämligen en typ av man som tar för sig och ser till att han får vad han vill och som han vill. Manipulativ är ett ord att beskriva honom med. Nästan som en sol-och-vårare, även om han levererar resultat.Efter att ha fått i uppdrag att försöka fota Nick Palmer (Brian Donlevy), en gangster som driver nattklubbar, ser Jack sin chans att komma upp sig, snabbt. Han gillar livsstilen med snabba pengar och får ett gott öga till Nicks fru, Nita (Anne Vernon). Samtidigt som han jobbar åt tidningen börjar han jobba vid sidan åt Nick Palmer som vill ha hjälp av Jack att sätta dit en annan brottsling, Harry Colton (Lawrence Tierney). Jack dras in i den kriminella undre världen och bryr sig föga så länge han kan tjäna en bra peng.Jack Early är en typ av person som går efter de snabba pengarna och vill ha resultat nu, nu, nu! Han kan antingen ses som driftig, ambitiös och smart då han får som han vill och avancerar snabbt. Eller så kan han ses som dumdristig, skrupelfri och med en dödslängtan. Han själv ser endast det första alternativet, men det är uppenbart att hans stil kommer skapa fler fiender än vänner i det långa loppet.

Harry Colton: "Sure smells in here."
Jack Early: "It didn't before you got here."En film utan de stora stjärnorna men där samtliga gör bra ifrån sig. Howard Duff funkar bra i huvudrollen som kaxige Jack Early som inte har några problem med att käfta emot sin chef eller munhuggas med gangsters. Peggy Dow är en fröjd att skåda och har absolut vad som krävs för att vara en stjärna. Hon gjorde endast ett par filmer där den mest kända var James Stewart-favoriten Harvey (1950) samma år. Hon gifte sig dock rikt och drog sig tillbaka redan 1951 vid 23 års ålder efter endast tre år i filmbranschen.Med en speltid på 80 minuter får man en lagom längd på en film som hela tiden är på gång med något. Inga svackor eller döda punkter vilket är välkommet. Det enda man kanske saknar är lite mer bakgrund till vem Jack Early egentligen var innan han dök upp och blev anlitad som tidningsfotograf. Hans bakgrund spelar egentligen mindre roll men någonstans måste han ha kommit från och det förflutna hade kunnat ge ytterligare en dimension till hans karaktär och filmen. Dock inget man direkt saknar med tanke på att denna lilla noir-film funkar klart bra.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar