torsdag 15 december 2022

The Banshees of InisherinTitel: The Banshees of Inisherin
Genre: Komedi/Drama
Land: Irland/Storbritannien/USA
År: 2022
Regi: Martin McDonagh
I rollerna: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan

Handling: Två livslånga vänner hamnar i ett dödläge när den ena plötsligt avslutar deras vänskap, med alarmerande konsekvenser för dem båda.

Omdöme: Om man ska välja en film att se och ser att denna utspelar sig på den irländska landsbygden på 1920-talet, är chansen stor att man inte känner sig särskilt exalterad. Men detta är en film som lika gärna skulle kunna utspela sig i nutid med tanke på att tiden ofta kan ha stått still på vissa ställen ute på landsbygden. Livet var kanske lite mer okomplicerat förr i tiden innan mobiltelefoner, datorer och internet. Fast det betyder inte att folk alltid kom överens...
Historien tar vid med att Pádraic (Colin Farrell) som vanligt svänger förbi sin bäste vän Colm (Brendan Gleeson) för att hämta upp honom vid 14-tiden och ta honom till puben där de pratar strunt över ett par öl. Men Colm verkar inte vara intresserad av detta. Så pass att Colm helt plötsligt vill kapa alla band till Pádraic då han finner honom tråkig.
Pádraic förstår inte vad han gjort fel och försöker finna en förklaring till det hela. Är Colm bara på dåligt humör, skämtar han eller har han kanske blivit deprimerad över något? Pádraics syster Siobhan (Kerry Condon) förstår inte heller vad som kan ha hänt, men försäkrar sin bror om att han är en snäll person och inte så tråkig eller korkad, åtminstone inte om man jämför med byfånen Dominic (Barry Keoghan). Han är Pádraics andra vän, ja tillsammans med miniåsnan Jenny.
Martin McDonagh hade i sin regidebut In Bruges (2008) sällskap av Colin Farrell och Brendan Gleeson i huvudrollerna. Här återförenas de alltså i McDonaghs första film efter hyllade Oscarsfilmen Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017). De båda är utmärkta som bästa vännerna som hamnar i en eskalerande situation med gott om svart humor, men även dramatik och allvar när historien fortlöper.
Farrell och Gleeson får gott sällskap av Kerry Condon och Barry Keoghan. Kvartetten är i högform och det blir en kombination av duktiga skådespelare, bra regi och ett högklassigt manus av Martin McDonagh. Här finns ett par till karaktärer i mindre roller som också sticker ut och blir minnesvärda. Sådant som tyder på ett bra och genomarbetat manus.
Man imponeras inte bara av prestationerna, karaktärerna och manuset. Det finns mycket mer att gilla med den här filmen. Vad som skulle kunna bli en småtrist inramning där på den irländska landsbygden på 1920-talet, blir till något vackert med ett genomtänkt och fint foto som nästan känns poetiskt ihopsatt. Fotot blir liksom en karaktär i sig då det håller hög klass filmen igenom.
Något som blir tydligt under filmens gång är att den svarta humorn får en allvarligare ton ju längre in man kommer. Insatserna ökar helt enkelt när de två vännerna försöker övertyga varandra. Som två envisa åsnor som inte tänker ge sig och är villiga att öka insatserna för att visa sin vän att de menar allvar. En film med genomgående hög nivå på allt den tar sig an och resultatet blir en av årets bästa filmer.

5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
21 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5 alt. 8.0
IMDb: 8.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar