torsdag 29 december 2022

Thursday (Revisited)Titel: Thursday
Genre: Kriminaldrama/Action/Komedi/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1998
Regi: Skip Woods
I rollerna: Thomas Jane, Aaron Eckhart, Paulina Porizkova, Mickey Rourke

Handling: Casey Wells är en ung arkitekt med ett hus i förorten och en vacker fru, som han vill adoptera ett barn med. Men det fanns en tid innan Casey blev arkitekt - ett förflutet som helt plötsligt knackar på dörren, i form av en gammal vän med en väska full med heroin.

Omdöme: Under 90-talet kom det en del filmer av det här slaget, vissa mer lyckade än andra. Denna har en stil över sig som påminner en del om Quentin Tarantino och bröderna Coen. En svart komedi med en rad färgstarka karaktärer som kommer göra denna torsdag till ett smått helvete för huvudpersonen.
Casey Wells (Thomas Jane) har lämnat den kriminella banan och Los Angeles bakom sig och slagit sig ner i Houston, Texas där han blivit arkitekt och träffat sin fru Christine (Paula Marshall). De är i färd med att adoptera barn och Casey ska ha den slutgiltiga intervjun under dagen. Innan han kommer så långt ringer dörrklockan ett par gånger.
Nick (Aaron Eckhart) är en gammal vän och f.d. kumpan till Casey som nu kommer och hälsar på. Med sig har han en väska full med heroin som Casey vägrar ha i hemmet. Under tiden som Nick är ute på lite ärenden får Casey oväntade besök av diverse karaktärer som är ute efter heroinet, och en stor summa pengar. En av de besökande är Nicks flickvän/kumpan Dallas (Paulina Porizkova) som visar sig vara en psykopat.
En sån där film man mycket väl minns om man en gång sett den. Åtminstone till den grad att någon scen är svår att glömma bort, inte minst när Dallas visar vem som bestämmer i en köksscen. Men här finns en hel del annat trevligt att ta med sig och det börjar redan i öppningsscenen när Nick, Dallas och Billy Hill (James Le Gros) är i en närbutik och hamnar i trubbel.
Även om det inte är en lika stor, välgjord och känd film som Tarantinos filmer bjuds man på mycket god underhållning. Det hjälper även att vi får en rad bra prestationer där Thomas Jane och Aaron Eckhart ses tidigt i sina karriärer, även om de hade medverkat i Face/Off (1997) och Boogie Nights (1997) respektive In the Company of Men (1997). Mickey Rourke var desto mer etablerad och dyker upp i en biroll under filmens senare del. Den som annars stjäl rampljuset är Paulina Porizkova som ger en minnesvärd prestation i rollen som Dallas. Hon är utan tvekan en av filmens behållningar. Hon hade förvisso gjort trevliga Her Alibi (1989) med Tom Selleck, men det här är något helt annat.
Egentligen är det en ganska simpel premiss där det mesta utspelar sig hemma hos Casey och en efter en kommer och besöker Casey, plus en och annan tillbakablick för att berätta om Caseys förflutna. Det funkar så pass bra eftersom varje karaktär är välskriven och sticker ut. Man får helt enkelt trevligt och kul med filmen under hela speltiden på knappa 90 minuter.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar