lördag 3 december 2022

TrollTitel: Troll
Genre: Action/Äventyr/Fantasy
Land: Norge
År: 2022
Regi: Roar Uthaug
I rollerna: Ine Marie Wilmann, Kim Falck, Mads Sjøgård Pettersen, Gard B. Eidsvold

Handling: Djupt inne i berget Dovre vaknar något gigantiskt efter tusen år i fångenskap. Varelsen förstör allt i sin väg och närmar sig snabbt Oslo.

Omdöme: Efter att ha utfört sprängningar i berget Dovre för att bygga en ny tunnel, väcks något till liv. Och stort är det. Norska regeringen samlas och man plockar även in professor Nora Tidemann (Ine Marie Wilmann) som är expert på fossiler. Av bildbevisen att döma har de inte att göra med en naturkatastrof som först befarat. Nej, Nora ser tydliga spår och tecken på att ett gigantiskt djur eller någon slags varelse klampat runt då jättelika fotspår lämnats i trakten runt berget.
Nora fick sin förkärlek till naturen och att gräva efter fantasivarelser från sin far Tobias (Gard B. Eidsvold) som ofta tog med henne på äventyr när hon var liten. Nu är hon själv vuxen och tror inte längre på fantasihistorierna. Men ju mer hon granskar det hela, ju mer kan hennes far haft rätt. Kan det vara ett mytomspunnet bergstroll som väckts till liv?
Regi av Roar Uthaug som tidigare gjort lyckade Bølgen / The Wave (2015). Steget från katastroffilm till monsterfilm är inte så jättestort och i mångt och mycket har filmerna liknade upplägg. I båda fallen utspelar sig händelserna utanför storstäderna, åtminstone till en början. Det visar sig också att filmen funkar som bäst runt bergen och ute på landet.
När handlingen förflyttas in mot Oslo blir det lite för mycket av allt. Man vill oskadliggöra trollet en gång för alla och Oslo ska evakueras. Här kommer det även fram varför trollet är på väg mot Oslo. Visst funkar det någorlunda väl överlag, men det är trots allt trevligare när det utspelar sig i bergen istället för i stan.
Effekterna får man säga funkar bra och trollet är lite roligt med sin kroknäsa. Blir nästan som en norsk motsvarighet till King Kong eller Godzilla när trollet börjar terrorisera civilisationen på allvar. En småtrevlig filmtitt får man, varken mer eller mindre. Når inte riktigt upp till den tidigare norska trollfilmen Trolljegeren (2010) som höll sig på banan mer än vad denna gör.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar