måndag 23 januari 2023

Anger ManagementTitel: Anger Management
Genre: Komedi/Romantik
Land: USA
År: 2003
Regi: Peter Segal
I rollerna: Adam Sandler, Jack Nicholson, Marisa Tomei, John Turturro, Luis Guzmán, Woody Harrelson, John C. Reilly, Harry Dean Stanton

Handling: Dave Buznik är en något blyg och tillbakadragen affärsman som efter en rad olyckliga omständigheter blir arresterad och dömd att gå i terapi för att hantera sin aggressivitet. Dessvärre ser inte terapin ut att bli särskilt framgångsrik då den som ska leda kursen verkar mer eller mindre galen.

Omdöme: Dags för lite terapi med Dr. Buddy Rydell (Jack Nicholson). Dave Buznik (Adam Sandler) har nämligen efter en incident ombord ett flyg blivit dömd att gå i gruppterapi hos Buddy. Under gruppterapin möter Dave "likasinnade" som t.ex. Chuck (John Turturro) och Lou (Louis Guzmán) som också har problem med sin ilska.Omständigheterna gör att Dave måste gå i intensiv terapi hos Buddy, vilket innebär att Buddy ska bo hos Dave och vara med honom dygnet runt i 30 dagar. Daves flickvän Linda (Marisa Tomei) blir i princip ersatt av Buddy i en månad och med tanke på Buddys metoder är det en situation som kan liknas vid en tickande bomb.Hade sett filmen en gång i tiden och hade fått för mig att det var mer av en crazy-komedi där Sandler och Nicholson mest gapar och skriker på varandra. Lite av den varan blir det men i desto mindre dos än väntat. Sen är det kul att så pass många kända namn dyker upp i birollerna, för det mesta i ganska minnesvärda roller. Woody Harrelson ser t.ex. inte klok ut i rollen som Galaxia.Skådespelarna gör en hel del för att filmen ska funka. Nicholson får ta ut svängarna en del men känns hela tiden i kontroll. Sandler är något ojämn och jag kan inte hjälpa att flera gånger tänka på Ben Stiller och att han nog hade kunnat funka bättre i rollen. Men det är en smaksak. Marisa Tomei är annars som klippt och skuren för den här typen av roller och filmer. Hennes roll och karaktär hade gott kunnat utvidgas för att ge henne mer utrymme.Vad som kunde blivit en urflippad galen komedi håller sig tack och lov på mattan. Dessutom uppvisar den en del hjärta vid sidan om humorn. Även med en romantisk historia som blir ganska central för filmen när man kommer längre in. Detta i kombination med en liten twist gör att det trots allt är ett ganska genomtänkt manus.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar