fredag 6 januari 2023

Mackenna's GoldTitel: Mackenna's Gold / Mackennas guld
Genre: Äventyr/Västern
Land: USA
År: 1969
Regi: J. Lee Thompson
I rollerna: Gregory Peck, Omar Sharif, Telly Savalas, Camilla Sparv, Eli Wallach, Edward G. Robinson

Handling: Gangstern John Colorado kidnappar sheriff Mackenna i tron att Mackenna vet vägen som ska leda till en rik guldåder någonstans i bergen. De ger sig av mot bergen men är inte de enda som är intresserade av guldet. En grupp "rakryggade" samhällsmedborgare är också ute efter det. Även kavalleriet lägger sig i guldjakten då vägen leder rakt in i indianernas område.

Omdöme: Dags för lite äventyr i form av en gammal hederlig skattjakt! Mackenna (Gregory Peck) är en sheriff som en dag när han är ute och rider i bergen blir beskjuten av en åldrande indian. Efter att Mackenna skjutit indianen i självförsvar, kommer han över en karta som visar vägen till en beryktad gulddal. Mackenna bränner kartan, men snart blir han tillfångatagen av banditen John Colorado (Omar Sharif) och hans gäng. De vill att Mackenna leder dem till dalen där guldet ska finnas.
Längs vägen mot dalen får Mackenna och Colorado sällskap av många fler då ryktet sprider sig snabbt när prat om guld är inblandat. Colorados gamla bekanta Ben Baker (Eli Wallach) dyker upp med ett gäng samhällsmedborgare som vill vara med och dela på kakan. Som om det inte vore nog har de kavalleriet lett av sergeant Tibbs (Telly Savalas) samt Apacheindianer att försöka utmanövrera på vägen till dalen.
Regi av J. Lee Thompson vars två främsta filmer förmodligen var The Guns of Navarone (1961) och Cape Fear (1962), båda med Gregory Peck för övrigt. Peck gick med på att göra filmen tack vare det lyckade samarbetet på de två tidigare nämnda filmerna av regissören. Clint Eastwood, Steve McQueen och Richard Burton lär ha tackat nej till huvudrollen då de inte tyckte manuset höll någon vidare klass.
När man ser filmen är det svårt att inte bli besviken. Det inleds ju inte så tokigt när Mackenna kommer över kartan till dalen där guldet ska finnas. Han är dock skeptisk då det hela mest är känt som en indianlegend. Skattäventyret ska sedan ta fart, men stannar upp när Colorado tar med sig Mackenna och håller honom fången när de planerar sitt nästa drag. Fler karaktärer ansluter och det tar trekvart innan de börjar röra på sig. Det känns stundtals som ¡Three Amigos! (1986) fast utan glimten i ögat som den hade.
I efterhand läser man bl.a. att filmen skulle varit på tre timmar men man kortade ner den till drygt två timmar. Mycket troligt att man på så vis går miste om en del av historien då det blir lite rörigt. Det hjälper inte heller att filmen är ojämn på mer än ett sätt. Manuset är en sak, att man slarvar med produktionskvalitén är en annan. Man har ju spelat in i härliga landskap runt Utah, men så har man inte spelat in allt på plats. Istället slängs studioscener in med tydliga backdrops vilket totalt förstör upplevelsen. Bara en av sakerna som blir till störningsmoment under filmens gång.
Skattjakten och äventyret funkar till viss del även om man hade hoppats på klart mer av grundidén som inte är tokig. Man dribblar bort sig själv helt enkelt, vilket både får skyllas på regin, manuset och produktionen. Skådespelarna är det dock inget fel på. Gregory Peck kommer väl inte till sin rätt fullt ut, men det kan man främst skylla på filmen. Den som annars funkar bäst är Omar Sharif som är skön och rolig i rollen som John Colorado då han livar upp stämningen filmen igenom.

John Colorado: "I make the jokes, compadre!"

4 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar