
Titel: Man on Fire
Genre: Action/Kriminaldrama/Thriller
Land: USA/Storbritannien/Mexiko/Schweiz
År: 2004
Regi: Tony Scott
I rollerna: Denzel Washington, Dakota Fanning, Radha Mitchell, Marc Anthony, Christopher Walken, Mickey Rourke
Handling: I Mexico City svär en före detta CIA-agent att hämnas på dem som utförde ett fruktansvärt missdåd mot den familj han var anlitad för att skydda.
Omdöme: Filmen bygger på en bok från 1980 skriven av A.J. Quinnell och originalfilmen Man on Fire (1987) utspelar sig i Italien precis som det gör i boken. Denna remake skulle också utspela sig i Italien, men då kidnappningar hade blivit mer sällsynta där, förflyttades handlingen till Mexico City där kidnappningar hade blivit ett stort problem. Brian Helgeland, som skrivit manuset, lär ha fått filmen rekommenderad i slutet av 80-talet när han hyrde videofilmer och en viss Quentin Tarantino som jobbade i videobutiken tipsade om filmen från 1987.

John W. Creasy (Denzel Washington), en f.d. underrättelsetjänstagent med alkoholproblem, har nu kommit till Mexico City för att söka upp en gammal bekant, Paul Rayburn (Christopher Walken). Rayburn tipsar honom om ett jobb som livvakt åt familjen Ramos då affärsmannen och fadern Samuel Ramos (Marc Anthony) söker någon. Det visar sig att Samuel och hans amerikanska fru Lisa (Radha Mitchell) vill anlita Creasy som livvakt åt deras dotter Pita (Dakota Fanning).

Creasy är allt annat än social och vill helst bara göra sitt jobb genom att köra flickan från dörr till dörr utan någon direkt kommunikation. Men under körningarna till skolan och simträningen får Creasy svårt att få igenom sin önskan. Pita vill gärna prata med Creasy och ser honom snart som sin vän som hon kallar för Creasy-björnen då hon finner Creasy vara som en stor nallebjörn.

Även om Creasy hela tiden försöker vara på sin vakt och hålla ögonen på potentiella hot, kan han inte ensam förhindra ett gäng beväpnade kidnappare om de vill slå till. Men Creasy är inte någon man vill jävlas med vilket kidnapparna och alla inblandade kommer att få erfara. Creasy må inte vara en match som livvakt men du vill inte ha honom efter dig när han är ute efter att hämnas.

En hämndfilm blir det av det hela till slut. En hämndfilm vars manus alltså skrivits av Brian Helgeland. Vad som är intressant med det är att han tidigare skrev och regisserade lyckade Payback: Straight Up (1999/2006) som var en nyversion på gamla goda hämndfilmen Point Blank (1967). Helgeland hade även skrivit Oscarsnominerade manusen till L.A. Confidential (1997), som han vann för, och Mystic River (2003).

Creasy är ingen muntergök, tar till flaskan och har inte mycket att leva för. Exakt vad han gått igenom och om han förlorat någon eller bara är lite av en ensamvarg förblir obesvarat. Faktiskt lite intressant att man inte får mer kött på benen vad gäller hans bakgrundshistoria. En sak är säker och det är att flickan Pita åter ger honom en mening med livet.

Filmen väljer att spendera en hel del tid med Pitas simning, mycket tack vare att Creasy och Pita ska få mer tid att komma närmare varandra. Creasys roll blir alltmer som en vän än bara som livvakt åt flickan. Det är kopplingen mellan dem som är viktig för fortsättningen, för att man ska förstå varför Creasy är så pass hämndlysten. Det blir högst personligt för honom och därför tänker han utkräva sin hämnd ordentligt.

Uppskattar filmen något mer vid denna omtitt än första gången filmen sågs. Fortfarande inte en favorit som hos många andra. Tycker t.ex. tidigare nämnda Payback: Straight Up (1999/2006), alltså Brian Helgelands Director's Cut-version, är en hämndfilm som överlag faller mig mer i smaken. Med det sagt har Tony Scott gjort en film som absolut går att se och se om. Den tar tid på sig med en speltid på upp emot 150 minuter, men tack och lov utan några kännbara svackor.

Summeringen lyder att filmen uppskattas lite mer nu än när filmen kom och den är nog snäppet vassare än originalet Man on Fire (1987). Den hade dock vissa element som funkade klart bra och var nog närmare förlagan som filmerna bygger på. När det kommer till remakes finns det många som är helt onödiga då originalfilmen redan är bra som den är. Sen finns det tillfällen där en remake bjuder på något annorlunda och även lyckas överträffa originalet. I det här fallet får man nog säga att man som helhet lyckas med både och, dock betyder det inte att denna film är fulländad eller gjort rätt val och ändringar i alla lägen.
3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt
Betyg:

Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.7
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar