lördag 11 februari 2023

Forbidden PlanetTitel: Forbidden Planet / Förbjuden värld
Genre: Sci-Fi/Äventyr
Land: USA
År: 1956
Regi: Fred M. Wilcox
I rollerna: Leslie Nielsen, Walter Pidgeon, Anne Francis, Warren Stevens

Handling: Ett rymdskepp landar på en planet bebodd av endast en man och hans vackra dotter och deras robot. Planeten har också en mörk hemlighet...

Omdöme: Ett rymdskepp och dess besättning anländer till den avlägsna planeten Altair. De har kommit dit för att ta reda på vad som hänt med expeditionen som skickades dit för 20 år sedan. Innan de landar får de kontakt med Dr. Morbius (Walter Pidgeon) som varnar dem att de inte bör landa på planeten. Men befälhavare Adams (Leslie Nielsen) ignorerar detta då de har order om att landa och ta reda på vad som hänt.
Väl på planeten Altair möts befälhavare Adams tillsammans med sina två närmaste män, Dr. Ostrow (Warren Stevens) och löjtnant Farman (Jack Kelly) av roboten Robby som tar dem till Dr. Morbius bostad. Där möts de av Dr. Morbius som bjuder dem på lunch och berättar vad som hänt och om läget på planeten. Dessutom finner de att Dr. Morbius har en vacker dotter i form av Alta (Anne Francis) som föddes på planeten och som omedelbart fångar de tre männens intresse.
Denna sci-fi klassiker var på många sätt stilbildande i genren. Det var första gången en film helt och hållet utspelade sig på en annan planet. Det var även en av de första gångerna som man inte bara hade en högre budget utan även tog det hela på allvar. Och man får säga att det märks då det inte bara är klart bra effekter för sin tid, det är även en story som försöker vara filosofisk och tankeväckande.
Faran som Dr. Morbius varnat för är av en art som skapar terror och blir ett dolt hot för besättningen. För trots att de sätter upp vakter och skyddsutrustning runt sitt rymdskepp, går det inte att stoppa. Adams och besättningen måste försöka lösa mysteriet med faran, utforska planeten samtidigt som han vill göra Alta till sin. Dr. Morbius visar sig även veta mer än han vill eller kan berätta.
Walter Pidgeon, en tvåfaldigt Oscarsnominerad skådespelare, ger rollen som Dr. Morbius lite tyngd och pondus. En duktig skådespelare som med rösten och stilen påminner lite om Gregory Peck. Den andra som sticker ut är en ung Leslie Nielsen innan han blev förknippad med komedier. Han gjorde samma år filmdebut i kidnappningsthrillern Ransom! (1956) som senare fick remaken Ransom (1996), men detta var hans första huvudroll och han funkar.
När filmen sågs för länge sen var förväntningarna lite annorlunda och en viss besvikelse infann sig. Nu uppskattas det hela desto mer och detaljrikedomen är faktiskt en styrka som gör detta till en fascinerande liten sci-fi film. Det är trots allt en föregångare inom sci-fi genren och även om allt är inspelat i studio har man lyckats med en hel del på planeten och ute i rymden.
Nej, det är kanske inte en perfekt film, direkt spännande blir den inte och Robby the Robot är lite skrattretande. Men det är en film som gör mycket rätt med god stämning, bra effekter, skönt CinemaScope-foto och alltså en detaljrikedom i det mesta som gör att filmen håller väl och anses som en av föregångarna i genren. Kul att ha sett om, inte minst då den alltså uppskattas klart mer nu och ses med lite andra ögon.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar