måndag 6 februari 2023

Saint JackTitel: Saint Jack / Saint Jack - Kungen av Singapore
Genre: Drama
Land: USA
År: 1979
Regi: Peter Bogdanovich
I rollerna: Ben Gazzara, Denholm Elliott, Peter Bogdanovich, George Lazenby

Handling: Jack Flowers är en amerikan som stannat kvar i Singapore. Förutom bordellverksamhet är han invecklad i andra skumraskaffärer. Han "servar" även amerikanska och engelska affärsmän som kommer på besök.

Omdöme: Välkommen till Singapore anno 1970-talet. Din guide är amerikanen Jack Flowers (Ben Gazzara) som kan fixa det mesta du kan tänka dig vara intresserad av under vistelsen. I synnerhet män som kommer dit i affärer eller bara på besök och vill ha gott sällskap ska vända sig till Jack. Jack är nämligen inblandad i en bordellverksamhet som han driver från hotellet Prince där han även har sitt boende.
För att Jack ska kunna ha visum för sin vistelse i Singapore, jobbar han extra åt två kineser som driver ett företag. Han hjälper dem med diverse saker som att välkomna och ta hand om engelsktalande besökare. En av dessa visar sig vara britten William Leigh (Denholm Elliott) som är kinesernas nya revisor som anländer från Hong Kong.
Jack och William kommer bra överens och under den korta vistelsen får William en bra inblick i Jacks verksamhet. William stannar endast ett dygn eller två, men kommer återvända en gång om året för att gå igenom kinesernas papper. Med åren bygger Jack upp sin bordellverksamhet, men det innebär även att andra intressenter börjar dyka upp vilket gör situationen osäker och farlig.
Peter Bogdanovich hade gjort filmer som Targets (1968), The Last Picture Show (1971), What's Up, Doc? (1972) och Paper Moon (1973), men det hade varit lite svagare resultat i ett par år innan han gjorde denna. En film som bygger på en bok som Bogdanovichs dåvarande flickvän Cybill Shepherd ägde 50% av rättigheterna till.
Ben Gazzara är mycket bra i rollen som Jack Flowers. Det känns som han iklär sig kostymen, i det här fallet Hawaii-skjortor, och är väldigt bekväm med att spela bordellpappan som drömmer stort. Han skyr inte heller att själv ta itu med diverse problem och faror som hotar. Inte så att han skulle vara en våldsam man, men han är street smart och klarar sig långt på det.
Längre in ändrar filmen lite karaktär då en viss Eddie Schuman (Peter Bogdanovich) vill göra affärer med Jack. Då Vietnamkriget är i full gång, ser Eddie en chans att tjäna en hacka med hjälp av Jack. Här tappar filmen en aning då detta parti inte har samma charm som tidigare när Jack var sin egen chef. Dock tar det sig igen under slutfasen när Eddie kommer med ett erbjudande om att Jack ska skaffa smaskig information på en amerikansk senator (George Lazenby). Här har filmen något mer på gång som ger en lite mer spännande, nästan konspiratoriskt avslutning på det hela.
Singapore har förändrats mycket sedan filmen spelades in och vad som visas upp är som en annan värld. Trots det är det ett intressant tidsdokument och absolut trevligt att spendera en stund med Jack och William som blir goda vänner. Intressant nog blir William förmodligen Jacks enda vän, åtminstone goda vän, trots att de endast spenderar någon dag här och där tillsammans per år. Det är den något sorgliga sidan av Jacks äventyr i Singapore. Men frågan är om han vill vara någon annanstans i världen om han fick välja...

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar