söndag 5 februari 2023

White NoiseTitel: White Noise / Vitt brus
Genre: Komedi/Drama/Mysterium/Skräck
Land: USA/Storbritannien
År: 2022
Regi: Noah Baumbach
I rollerna: Adam Driver, Greta Gerwig, Don Cheadle, Lars Eidinger

Handling: Dramatiserar en amerikansk familjs försök att hantera vardagslivets vardagliga konflikter samtidigt som de brottas med de universella mysterierna kärlek, död och möjligheten till lycka i en osäker värld.

Omdöme: Filmen bygger på en bok av Don DeLillo med regi och manus av Noah Baumbach. En Baumbach som efter sin senaste och lyckade film Marriage Story (2019) återförenats med Adam Driver i huvudrollen. Denna film skiljer sig dock från det som tidigare setts av Noah Baumbach så det är inte direkt vad man hade förväntat sig.
Året är 1984 och Jack Gladney (Adam Driver) är en collegeprofessor som lär ut "Hitler studier" sedan 1968. Hans kollega och vän Murray (Don Cheadle) är besatt av Elvis och försöker likt Jack lära ut "Elvis studier" som en konkurrerande kurs.
Jack är gift med Babette (Greta Gerwig), hans fjärde fru och han är hennes fjärde make. Tillsammans har de fyra barn, en del från tidigare äktenskap. Det är Heinrich (Sam Nivola) och Steffie (May Nivola) från två av Jacks tidigare äktenskap. Denise (Raffey Cassidy) från Babettes tidigare äktenskap. Samt yngste sonen Wilder som de fått tillsammans.
Vi följer familjen Gladney och det verkar bli ett drama med komiska inslag, men vart ska det hela leda? Filmen visar sig vara indelad i tre delar. Den första delen är mest ett familjedrama med underliggande smått absurd humor. Den andra delen tar det hela fart då familjen tvingas ge sig bort från sitt hem ut på vägarna för att söka skydd. Den tredje delen är snarare ett mysterium där Jack försöker komma till botten med vad det är för mystiskt läkemedel Babette tar och försöker hålla hemligt.
Enligt mitt tycke är det den andra delen som är bäst då det inte bara blir intressant utan även småkul att följa familjen. Det är smått omöjligt att veta vad som väntar och spänningen ligger i luften, bokstavligt talat. Luften går väl inte direkt ur när tredje delen tar vid men det hela återgår lite mer till vardagen. Jacks jakt på sanningen bakom det mystiska läkemedlet ger dock en del av värde, inte minst när han tar sig till ett avsides motell under en järnvägsbro (!).
Man kan säga att man kastas mellan hopp och förtvivlan med den här filmen. Det är verkligen toppar och dalar vi talar om där topparna främst kommer under mittendelen av filmen. Under filmens gång känns det lite som om vi följde familjen Griswold (med Chevy Chase och Beverly D'Angelo) som hamnat i en film av Darren Aronofsky, Wes Anderson och bröderna Coen. Det är bitvis absurt och snarare en mardröm som filmen har svårt att bryta sig loss från. Resultatet blir tyvärr inte till belåtenhet, även om det på sina håll alltså finns en del av värde.

4 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar