
Titel: Dances with Wolves / Dansar med vargar
Genre: Äventyr/Drama/Västern
Land: USA
År: 1990
Regi: Kevin Costner
I rollerna: Kevin Costner, Mary McDonnell, Graham Greene, Rodney A. Grant
Handling: Officeren Dunbar i den amerikanska armén söker tjänstgöring långt ifrån civilisationen. Där möter han snart landets urinvånare - indianerna. Det första mötet blir våldsamt och kunde ha ändat hans liv, men istället leder det till början på något nytt för Dunbar.
Omdöme: Hur kom det sig egentligen att Kevin Costner regisserade denna Oscarsvinnare som helt oerfaren bakom kameran? Han köpte tidigt rättigheterna till boken av Michael Blake som även skrev det Oscarsvinnande manuset. Costner producerade sedan filmen tillsammans med Jim Wilson och skulle själv komma att finansiera en del av filmen då filmen gick över sin $15-18m budget. Detta sågs som dumdristigt, men han hade uppenbarligen en vision och passion för projektet. Det skulle visa sig bli en minst sagt bra investering då filmen vann sju Oscars (tolv Oscarsnomineringar) och spelade in över $400m.


När filmen släpptes var bioversionen på tre timmar. En utomordentligt bra film, men man hade tvingats klippa ner den avsevärt för att den skulle gå upp på biograferna. Ett år senare presenterades denna fyra timmar långa version som en extended cut eller director's cut som ger mer tid till det mesta. Är det den ultimata versionen av denna episka klassiker? Det kan det mycket väl vara, utan att minnas skillnaderna med tre timmars-versionen.


John J. Dunbar (Kevin Costner) är en officer under det amerikanska inbördeskriget. Efter att ha fått en utmärkelse för sitt hjältemod får han en chans att välja var han vill bli stationerad. Han väljer en plats långt bort från civilisationen ute på prärien. Efter ett möte med major Fambrough (en minnesvärd Maury Chaykin) får han sin vilja igenom och beger sig till den mest avlägsna posten de har - Fort Sedgwick.


Dunbar upptäcker efter sin ankomst till Fort Sedgwick att platsen lämnats ödelagd av de stationerade soldaterna vilket gör att han är helt ensam. Hans enda sällskap blir hästen och en varg som kommer dyka upp och får namnet Two Socks. Dunbar bestämmer sig för att städa och rusta upp platsen då han ändå inte har något bättre för sig i väntan på att andra soldater ska anlända.


Det visar sig att Dunbar inte har något emot att vara ensam och långt bort från civilisationen. Han har trots allt valt att få komma till prärien och ta del av denna plats innan den försvinner för alltid då det är oundvikligt att människan kommer exploatera marken. Dunbar för även en dagbok över sin tid och sina upptäckter.


En dag kommer Dunbar i kontakt med indianerna i området. Kicking Bird (Graham Greene) är den som först kommer i kontakt med Dunbar. De är båda nyfikna på att lära sig av varandra men har svårt att kommunicera. Indianerna visar sig dock ha en vit kvinna, Stands With A Fist (Mary McDonnell) i lägret som växt upp bland indianerna sedan barnsben. Det blir starten på ett äventyr och utforskning av indianernas liv för Dunbar som alltmer fascineras av denna outforskade värld.


Denna episka film gör inte många felsteg från första till sista scen. Att följa Dunbars resa i dubbel bemärkelse, både genom landet och hans personliga resa, blir smått magiskt att följa. Det är så mycket som klickar och faller på plats med en gång att det är svårt att inte fångas och dras in i det episka äventyret.


Den trollbindande Oscarsvinnande musiken av John Barry, det spektakulära Oscarsvinnande fotot av Dean Semler, karaktärerna och prestationerna av inte minst Kevin Costner och Graham Greene samt den klart passande berättarrösten som delar med sig av anteckningarna Dunbar för i sin dagbok. Allt detta och mycket mer gör det till en högst njutbar filmupplevelse man inte ofta får. Bara de allra främsta filmerna lyckas med den bedriften och det här är en av dem.


Om det var en film som vinner på att vara en timme längre så är det den här. Man kan tro att det skulle innebära en massa dötid och utfyllnad av onödiga scener som initialt klipptes bort, men så är inte fallet. Det känns som allt är på plats precis som det var tänkt från första början. Inget stressas igenom och allt får ta sin tid, vilket passar väldigt bra med tanke på historien och skådeplatsen ute på vidderna.


Det är en oerhörd symbios filmen igenom som gör att man inte har några problem med att spendera en så pass lång speltid med Dunbar och de övriga. Det känns inte heller som något skulle kännas krystat eller tillrättalagt. Och som grädde på moset finns en sorglig känsla som funkar förvånansvärt bra. Kanske inte överraskande egentligen då allt har ett syfte. Helt enkelt en klassfilm av Kevin Costner med det lilla extra i det mesta som ger oss en av de allra finaste filmerna någonsin.

4 - Skådespelare
5 - Handling
5 - Känsla
5 - Musik
5 - Foto
--------------
24 - Totalt
Betyg:

Mitt IMDb-betyg: 9.0 alt. 9.5
IMDb: 8.0
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar