söndag 7 maj 2023

Inför mina favoritfilmer - 2022 (plats 30-11)

Att försöka rangordna filmer är aldrig lätt. Inte blir det enklare när man ska försöka sig på att rangordna svagare filmer. Inför topp tio görs ett försök med en ungefärlig rangordning på resten av filmerna från 2022 som setts (totalt 130 filmer har setts från 2022).

Här följer filmerna som hamnar på platserna 30-11.

Platserna 30 till 11 är bra till klart bra filmer.


#30 - Close

De två 13-åringarna Léo och Rémi har alltid varit väldigt nära vänner. Allt kastas dock över ända när de hamnar i nya sociala sammanhang på högstadiet.


#29 - Loving Adults

Den tunna gränsen mellan kärlek och hat blir förödande när en kvinna upptäcker att hennes man är otrogen - och båda vidtar extrema åtgärder för att få igenom sin vilja.


#28 - The Killer: A Girl Who Deserves to Die

En lönnmördare som egentligen har gått i pension går med på att skydda och rädda en ung tjej.


#27 - The Batman

Gotham City är i fara när den kriminella gåtfulla skurken Riddler vill straffa stadens invånare för sina synder. Det är då The Batman agerar och visar att rättvisan har en arm som sträcker sig in i mörkret och straffar de som vill skada oskyldiga...


#26 - Girl Picture

Tre tjejer försöker trotsa det ihållande vintermörkret i Finland. I processen rör de sig mellan drömmar, verklighet, vänskap och relationer, och försöker förstå hela röran.


#25 - Hunt

I 80-talets Sydkorea får två koreanska agenter uppdrag att undanröja en nordkoreansk mullvad i den egna underrättelsetjänsten. Det står tidigt klart att ingen går att lita på och båda börjar snart undersöka varandra.


#24 - The Outfit

En yrkesskräddare måste överlista en farlig grupp gangsters för att överleva en ödesdiger natt.


#23 - Bosch & Rockit

På sensommaren längs den australiensiska kusten är en ung pappa, Bosch, på flykt för droghandel med sitt surfgäng. I släptåg är hans son, Rockit, som tror att han är på en magisk semester.


#22 - The Sound of 007

Följer den anmärkningsvärda historien om sex decennier av James Bond-musik, och går bakom linsen till en av de största filmserierna och den ikoniska huvudmelodin till 007.


#21 - Fire of Love

Katia och Maurice Krafft, två älskande vulkanologer, riskerar sina liv i jakten på utbrott världen över. Deras kameror fångar spektakulära bilder nära utplåningens rand. Vulkanerna är den gemensamma passionen som efter två decennier av äventyr och upptäckter skulle leda till parets våldsamma död. Dokumentären skildrar deras liv och gärning genom arkivmaterialet de lämnade efter sig. Det här är en berättelse om deras kärlek, till vulkaner och till varandra.


#20 - Bones and All

Maren, en ung tjej som lever i samhällets utkant, möter den laglösa dagdrivaren Lee och tillsammans ger de sig ut på en lång resa genom USA.


#19 - Jan Žižka / Medieval

Historien om den tjeckiska ikonen och krigsherren Jan Žižka, som besegrade arméer från det Tysk-romerska riket på 1400-talet.


#18 - Gulltransporten

Han är inte den modigaste av män, men han har givits ett stort ansvar och en enorm uppgift - att få bort hela den norska guldreserven från tyskarna under invasionen av Norge under andra världskrigets utbrott.


#17 - Sisters

Två systrar, Anastasija och Diana, bor på ett lettiskt barnhem. När de får veta att en familj från USA vill adoptera dem får systrarna motsatta reaktioner: Diana kan inte vänta, men Anastasija är inte lika säker. Dessutom dyker systrarnas biologiska mamma Alla upp.


#16 - Wunderschön

Fem kvinnor i olika åldrar konfronteras med sin självbild och sina och andras krav.


#15 - All Quiet on the Western Front

En ung tysk soldats skrämmande upplevelser och ångest på västfronten under första världskriget.


#14 - Prison 77

Barcelona, 1976. Dömd till ett orimligt långt straff för förskingring tar den unge Manuel strid mot den omänskliga fängelsetillvaron. Tillsammans med cellkamraten Pino kräver de rättvisa i en omänskligt rå miljö.


#13 - The Whale

En tillbakadragen lärare som lider av svår fetma, försöker återknyta kontakten med sin 17-åriga dotter.


#12 - Speak No Evil

En dansk familj besöker en holländsk familj som de träffade på semester. Det som var tänkt att vara en idyllisk helg börjar sakta att nystas upp då danskarna försöker hålla sig artiga när obehagskänslan kryper allt närmare.


#11 - The Quiet Girl

Irländska landsbygden 1981. En tyst, försummad flicka skickas bort från sin dysfunktionella familj för att bo hos fosterföräldrar under sommaren. Hon blommar ut i deras vård, men i huset där det inte är meningen att det ska finnas några hemligheter, upptäcker hon en.

---

Mina favoritfilmer - 2022

2 kommentarer:

 1. Ok, låt oss se vad du har hittat på med dina bubblare.

  Av dessa har jag endast sett 3 filmer!

  27: The Batman - En av få filmer jag såg på bio under året. Helt ok, men börjar bli rejält trött på Batman och den nya var mycket tråkigare än Ben Afflecks Batman, den bästa hittills. 2/5

  21: Fire of Love - bra dokumentär, fin film. 3/5

  13: The Whale - en film som jag verkligen blev tagen av, mycket bra skådespeleri och jag tyckte att Brendan Fraser vann oscarn välförtjänt. 4/5

  Tack för flera tips, blir mest sugen på 18, 19, 22, 24, 25 och 26.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt med dina kommentarer :)

   The Batman - Förväntade mig inget speciellt och tog mig mest en titt av nyfikenhet. Inget måste, men funkade helt ok.

   Fire of Love - Ja, den blev bättre och bättre tyckte jag. Intressant med endast arkivmaterial och inga nyinspelade intervjuer och liknande.

   The Whale - Håller med, Aronofsky är duktig på att få ut det mesta av sina skådespelare och skapa starka karaktärer. Fraser övertygade och fick en att känna för honom.

   Radera