måndag 8 maj 2023

Mina favoritfilmer - 2022

Ett ganska starkt år efter ett par svagare år som till stor del förstördes av pandemin. Den övre halvan är enklare att rangordna än den undre. Det blir därför svårt att avgöra vilka filmer som ska placera sig mellan plats 6 till 10. Dessutom med två-tre filmer precis utanför listan som knackar på dörren och lika gärna skulle kunna ta sig in på listan.

De fem filmerna i topp må inte utgöra den starkaste toppen men ettan är tveklöst favoriten från året.

På topp tio återfinns filmer från:

5 USA
1 Irland
1 Sydkorea
1 Frankrike
1 Australien
1 Spanien


#10 Apollo 10½: A Space Age Childhood (Richard Linklarter)En uppväxtskildring om hur det var att växa upp i USA under slutet av 60-talet med amerikanska rymdkapplöpningen som bakgrund.

En kärleksfullt gjord film av Richard Linklater med härliga detaljer vilket gör att man sitter och njuter sig igenom stora delar av filmen.


#9 The Beasts (Rodrigo Sorogoyen)Ett medelålders franskt par flyttar till en lokal spansk by för att söka närhet till naturen. Men deras närvaro upprör två bröder bland lokalbefolkningen till den grad att det leder till direkt fientlighet och chockerande våld.

Ytterst välspelad och stark film. Tung och mörk vilket gör att det inte är den första filmen man väljer att se om, men den gör helt klart ett starkt intryck på en.


#8 Thirteen Lives (Ron Howard)Räddningsmanskap från hela världen samlas i Thailand där en grupp unga pojkar och deras fotbollstränare är fångade i ett system av underjordiska grottor som svämmar över. Baserat på verkliga händelser.

Ron Howard lyckas bra med att berätta denna verklighetsbaserade historia utan att ge känslan av sensationalism. En mänsklig film och historia med duktiga Viggo Mortensen och Colin Farrell som bjuder på sig själva.


#7 The Stranger (Thomas M. Wright)Två män som möts på en buss inleder en konversation som övergår i vänskap. För Henry Teague, sliten av en livstid av fysiskt arbete och brott, är detta en dröm som går i uppfyllelse. Vad han inte vet är att han är mitt i en polisutredning. Baserat på verkliga händelser.

Stämningsfull och smått obehaglig australiensisk film där Sean Harris i rollen som Henry Teague övertygar en hel del.


#6 Top Gun: Maverick (Joseph Kosinski)Efter mer än 30 års tjänstgöring som en av flygvapnets bästa piloter, är Pete ”Maverick” Mitchell där han hör hemma - en modig testpilot som ständigt tänjer på gränserna och undviker den befordran som skulle komma att hålla honom nere på marken istället för uppe i luften. När han tränar en grupp avgångselever från Top Gun för ett specialuppdrag som ingen pilot någonsin utfört tidigare, träffar Maverick löjtnant Bradley ”Rooster” Bradshaw - sonen till Mavericks bortgångne vän, radar-officeren löjtnant Nick ”Goose” Bradshaw. Med en osäker framtid framför sig, och hemsökt av spöken från det förflutna tvingas Maverick att konfrontera sina största fasor.

En uppföljare som överträffade förväntningarna en hel del. Klart lyckad underhållning med riktigt bra flygscener gör detta till en film att återvända till.


#5 Falcon Lake (Charlotte Le Bon)Tonåringen Bastien spenderar lata dagar i en sommarstuga vid en sjö i Kanada. Han blir kär i den några år äldre Chloé, och tristessen gör att hon besvarar ynglingens uppvaktning. På trevande ben leds Bastien in i en svindlande och mångbottnad sommarromans, komplett med smygrökning och stulna vinflaskor. Men kring de uppsluppna nätterna ruvar ett olycksbådande mörker - ligger det ett uns av sanning i Chloés spökhistorier om den hemsökta sjön?

Svårt att stå emot denna fransk-kanadensiska coming of age-historia som känns naturlig och skapar gott om sommarkänslor. Bra unga skådespelarinsatser hjälper också, men det är hela inramningen som gör det.


#4 Wildcat (Trevor Frost & Melissa Lesh)En ung f.d. brittisk soldat som är tillbaka från kriget i Afghanistan kämpar med depression och PTSD, får en andra chans i Amazonas regnskog när han tillsammans med en amerikansk djurlivsbiolog fostrar en föräldralös ozelot-unge.

Utmärkt dokumentär som lyckas balansera flera ämnen den tar sig an. Engagerar från början till slut. Helt enkelt som en bra dokumentär ska vara som man kan ta med sig på mer än ett sätt.


#3 Cha Cha Real Smooth (Cooper Raiff)En ung man som börjar jobba som Bar Mitzvah-festvärd blir vän med en mamma och hennes autistiska dotter.

Riktigt fin film av och med Cooper Raiff. En film som har en ovanlig förmåga att kännas oskyldig och äkta. Med en huvudkaraktär som bryr sig och menar väl även om han ibland blir missförstådd.


#2 The Roundup (Lee Sang-yong)Polisen Ma Seok-do beger sig till ett främmande land för att hämta hem en misstänkt brottsling. Väl där upptäcker han flera mordfall som kopplas till en mördare som begått brott mot turister i flera år.

En klart underhållande och actionfylld korean som både bjuder på gott om skratt och högoktanig action när polisen Ma Seok-do är i farten.


#1 The Banshees of Inisherin (Martin McDonagh)Två livslånga vänner hamnar i ett dödläge när den ena plötsligt avslutar deras vänskap, med alarmerande konsekvenser för dem båda.

Årets bästa film prickar rätt i en hel del när två vänner hamnar i ett prekärt läge i deras vänskap. Helgjutna prestationer, svart humor som får en att skratta gott och en historia som tar med en på en trevlig resa med oväntade förvecklingar.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

All Quiet on the Western Front
Bones and All
Fire of Love
Gulltransporten
Jan Žižka / Medieval
Prison 77
The Quiet Girl
Sisters
The Sound of 007
Speak No Evil
The Whale
Wunderschön
You Can Live Forever

---

Sämsta filmen: Scream

Kanske inte urusel men likväl ingen bra film. Ger inte mycket.


Största besvikelsen: Lightyear

Såg fram emot denna film i Toy Story-sfären och det borde ju blivit bra av Pixar, men inte mer än ok får ses som en besvikelse.

---

Plats 130-91
Plats 90-51
Plats 50-31
Plats 30-11

6 kommentarer:

 1. MY TOP 2022

  01) - Babylon (Damien Chazelle) - 4,5/5
  02) - Holy Spider (Ali Abbasi) - 4,5/5
  03) - The Beasts (Rodrigo Sorogoyen) - 4,5/5
  04) - Alcarras (Carla Simon) - 4/5
  05) - The Fabelmans (Steven Spielberg) - 4/5
  06) - Glass Onion (Rian Johnson) - 4/5
  07) - The Quiet Girl (Colm Bairead) - 4/5
  08) - Fire of Love (Sara Dosa) - 4/5
  09) - Emily the Criminal (John Patton Ford) - 4/5
  10) - La nuit du 12 (Domink Moll) - 4/5
  11) - X (Ti West) - 4/5
  12) - Good Luck to You, Leo Grande (Sophie Hyde) - 4/5
  13) - The Sea Beast (Chris Williams) - 4/5
  14) - The Banshees of Inisherin (Martin McDonagh) - 3,5/5
  15) - RRR (S. S. Rajamouli) - 3,5/5


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, a top 15... interesting. I try to limit the yearly lists to a top 10, otherwise I wouldn't be able to stop myself from making it a top 20 or the likes most of the time ;)

   Let's begin with the ones I haven't seen:

   Babylon - I'll probably see this one later on.
   Alcarras - Same here, might have a look later.
   The Sea Beast - I'll be sure to check it out when I'm in the mood for an animated feature.
   RRR - I knew about it because of the Oscar winning song, but not sure if I'll have a look or not.

   As for the rest:

   Holy Spider - Pretty good 3+/5
   The Beasts - In my top 10. 4-/5
   The Fabelmans - Ok, 3/5
   Glass Onion - Ok, 3/5
   The Quiet Girl - Wanted to include it in my top 10, might replace one of the others later on. 4-/5
   Fire of Love - Solid documentary. 4-/5
   Emily the Criminal - Surprising to see it this high, but I liked it. 3+/5
   La nuit du 12 - I had expected more after Moll's previous film Only the Animals (2019). 3/5
   X - Better than Pearl. 3-/5
   Good Luck to You, Leo Grande - Not bad, but nothing special either. 3-/5
   The Banshees of Inisherin - No doubt this was the best film of the year in my eyes. 4/5

   Radera
 2. The Quite Girl är den bästa filmen från 2022. Bästa filmen på flera år. De flesta av filmerna på denna lista är det bara skönt att inte ha sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt svårt att lämna The Quiet Girl utanför topp tio. Gillade den en hel del. Till slut blir det den klassiska dagsformen som får avgöra :) The Quiet Girl skulle helt enkelt kunna vara topp fem om jag gjorde om listan senare.

   Radera
 3. Har sett fyra filmer från ditt topp 10.

  10 Apollo 10½: A Space Age Childhood - denna var på min att ses lista. Jag började se den men var inte på humör för den typen av film och sedan kom jag aldrig tillbaka till den...

  8 Thirteen Lives - denna har jag sett och den var helt ok. Upplevelsen förtogs lite av att jag nyligen innan sett dokumentären om samma sak och den var mer intressant och starkare. Men gott hantverk som vanligt från Ron Howard. 3/5

  7 The Stranger - inte sett men nyfiken.

  6 Top Gun: Maverick - en bubblare hos mig. Schysste action och Tom Cruise är kanske vår sista "true movie star".

  4 Wildcat - sätter upp denna på "att ses"-listan

  3 Cha Cha Real Smooth - riktigt bra film och den låg länge på min topp 10 men hamnade på plats 11 till slut. Du vet hur det är, någon film måste få den nesliga platsen också. Dakota Johnson var fantastisk i denna film. 4/5

  1 The Banshees of Inisherin - har sett och tyckte att den var ok men inte mer. De flesta andra älskar denna film, jag fann den inte speciellt humoristisk snarare elak mot sina karaktärer. Symboliken över det meningslösa våldet mellan religiösa grupper på Irland går mig dock inte förbi. Inte heller den konflikten känns speciellt humoristisk.

  Japp, det var det. Fin lista!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för genomgåenden. Lite tankar:

   Synd att du inte kände dig upplagd för Apollo 10½, men vet hur det kan vara. Lätt hänt att man prioriterar annat man känner för istället.

   Thirteen Lives - Kände till att det även kom en dokumentär, och det är mycket möjligt att jag hade känt samma sak om den setts först. Men jag valde att se filmen och är klart nöjd med det.

   Top Gun: Maverick är en film som lika gärna kan åka ur listan. Men då jag gillade bioupplevelsen och den var bättre än väntat är det en topp tio-film än så länge.

   Jag vet precis hur du menar. Svårt att få med alla. Cha Cha Real Smooth träffade rätt hos mig och har hängt med, så den hör hemma på min topp tio, till och med topp fem.

   Det är alltid högst personligt med film. Vad andra tycker är ganska orelevant, så länge man själv uppskattar den :) Jag kände att det mesta föll på plats i The Banshees of Inisherin. Den svarta humorn var verkligen tragikomisk. Skrattade och ryggade tillbaka, plus att det hela var snyggt ihopsatt.

   Radera