måndag 22 maj 2023

The Extortion



Titel: La extorsión / The Extortion
Genre: Kriminalare/Thriller
Land: Argentina
År: 2023
Regi: Martino Zaidelis
I rollerna: Guillermo Francella, Andrea Frigerio, Pablo Rago, Carlos Portaluppi

Handling: En kommersiell flygplanspilot utpressas av sitt lands underrättelsetjänster för att transportera mystiska väskor på sina resor till Spanien.

Omdöme: Alejandro (Guillermo Francella) är en veteranpilot som flyger kommersiellt från sitt Argentina runt hela världen, främst till USA och Europa. Han lever med sin kärlek, flygvärdinnan Carolina (Andrea Frigerio) och har inte särskilt lång tid kvar till pensionen. Han älskar att flyga och skulle nog fortsätta flyga så länge han kunde om det inte vore så att pensionen satte stopp framöver.



En dag blir Alejandro kontaktad av ett par män som plockar in honom på förhör. Han har ingen aning vad det handlar om, men männen som utger sig för att jobba för en underrättelsetjänst, lägger tidigt korten på bordet. De har nämligen saker på honom som de nu utpressar honom med för att få honom att jobba åt dem. De vill att han på sina flygturer tar med sig väskor som han ska leverera till en kontakt i Madrid. Det blir starten på en ond cirkel som Alejandro hamnar i.



Alejandro spelas klart bra av Guillermo Francella. Man kan inte låta bli att skratta när man ser honom med ett bra minspel och skådespeleri då Alejandro hamnar i denna prekära situation. Både utseendemässigt och lite röstmässigt påminner han ibland starkt om Eli Wallach. Trots att det är en allvarlig situation Alejandro hamnat i har man nära till skratt p.g.a. hans prestation.



Kommer att tänka på trevliga Costa-Gavras-filmen Le couperet (2005) där huvudpersonen hamnar i en situation som skapar både spänning och humor, vilket alltså även är fallet här. Det är absolut ingen komedi men lite svart humor letar sig definitivt in. Gillar helt klart när denna kombination lyckas fullt ut, vilket är sällan. Men här är ett sådant fall.



Filmen har ett bra manus att jobba med och regissören Martino Zaidelis har gjort en högst sevärd och även underhållande film. Man vet inte vad som ska hända härnäst och det blir inte alls så enkelspårigt som man först kan tro. Man får även med flera karaktärer som Alejandro inte vet om han kan lita på eller inte. Även vänner kan bli fiender. Nej, detta gillades mer än väntat och är nog den i mitt tycke bästa argentinska filmen sedan Oscarsnominerade Wild Tales (2014).

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar