söndag 21 maj 2023

The Vast of NightTitel: The Vast of Night
Genre: Drama/Mysterium/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 2019
Regi: Andrew Patterson
I rollerna: Sierra McCormick, Jake Horowitz, Gail Cronauer, Cheyenne Barton

Handling: Det är 1950-tal i New Mexico, när en DJ och en växeloperatör upptäcker en mystisk ljudfrekvens som kan förändra deras småstad och framtid för alltid.

Omdöme: Ibland kommer man över mindre filmer som visar sig vara gömda pärlor. Sådana som man kommer in i med en gång och som gör mycket med små medel. Detta skulle ha kunnat vara en sådan film.New Mexico år 1958. Det är en stor basketmatch som går av stapeln i den lilla staden och alla samlas i baskethallen för att ta del av spektaklet. Två av få som inte kommer kunna gå på matchen är Fay (Sierra McCormick) och Everett (Jake Horowitz) då de är upptagna med sina respektive jobb. Fay är en ung växeloperatör medan Everett är DJ och radiopratare på den lokala radiostationen.Denna kväll upplever de något ovanligt och oförklarligt som de tillsammans försöker gå till botten med. Fay hör en mystisk ljudfrekvens när hon lyssnar på Everetts radioprogram och snart börjar hon få konstiga samtal av folk som säger att de sett något i skyn. Hon kontaktar Everett som är i full färd med att spela musik och underhålla sina fem lyssnare som han skämtsamt säger.Ingen dum premiss och man märker att det är en regissör som har ambitioner. För det är några ambitiösa tagningar man bjuds på med ett par långa tagningar och även någon lång kameraåkning. Men det är inte någon Martin Scorsese-klass eller liknande på regin i stort. Filmen har svårt att få ihop det till en sevärd långfilm. Istället känns det lite som ett bra skolprojekt som nog hade funkat bättre i kortfilmsformat. För de 90 minuterna tenderar att kännas utdragna och saknar driv.Grejen med filmen är att den ju lockar in en med sin premiss. 1950-tal, småstad, New Mexico som är känt för sina UFO-historier, mystiska ljudfrekvenser och historier om iakttagelser i skyn. Vad är inte att gilla med det? Kanske är det så att filmen helt enkelt inte lever upp till sin potential då man lätt föreställer sig något klart bättre om allt hade fallit på plats.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

 1. "Detta skulle ha kunnat vara en sådan film."

  Japp, jag håller helt med. Lite skolprojekt över den. Den saknar liksom det rätta drivet. https://jojjenito.com/2022/10/16/the-vast-of-night-2019/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var synd att den inte kunde vara mer storskalig för då hade det nog kunnat falla på plats.

   Kände till filmen när den kom, men valde då bort den lite p.g.a. att jag fick just dessa vibbar av den. Men lockade till slut ändå tillräckligt för att vilja ta en titt :)

   Radera