måndag 18 september 2023

Le calendrier / The Advent CalendarTitel: Le calendrier / The Advent Calendar / Adventskalendern
Genre: Thriller/Skräck
Land: Frankrike/Belgien
År: 2021
Regi: Patrick Ridremont
I rollerna: Eugénie Derouand, Honorine Magnier, Clément Olivieri, Janis Abrikh

Handling: Eva är paraplegiker. På sin födelsedag får hon av sin kompis Sophie en märklig adventskalender. Det är inte de traditionella godsakerna du hittar när du öppnar varje lucka, utan knäppa presenter som är läskiga och blir allt blodigare.

Omdöme: Eva (Eugénie Derouand) jobbar med administrativa uppgifter på ett litet företag med en otrevlig chef. På fritiden går hon och simmar och gillar att ta sig till parken där hon sitter och njuter en stund. Hon är även paraplegisk och sitter i rullstol. När det så är hennes födelsedag den 3:e december, får hon besök av sin bästa vän Sophie (Honorine Magnier) som jobbar i Tyskland och kommer med en annorlunda och udda present. Det är en adventskalender i trä.
Adventskalendern kommer med tre viktiga regler (på tyska) som du måste följa. Regel nummer 1: Kalendern innehåller godis. Om du äter en måste du äta alla. Annars dödar jag dig. Regel nummer 2: Respektera alla regler tills du når sista luckan. Annars dödar jag dig. Regel nummer 3: Dumpa kalendern och jag dödar dig.
Eva kan givetvis inte hålla sig undan och börjar öppna luckorna och äta godiset. Det går dock inte att öppna nästa lucka förrän rätt datum. Vid midnatt varje dag påminner kalendern Eva om att en ny lucka är redo att öppnas. Till en början tycker hon det är kul och spännande, men med varje lucka och godis kommer en ny upplevelse som blir konstigare och mer skrämmande...
Måste sägas att det är en bra och rolig idé med denna adventskalender i trä av tyskt ursprung som kommer sätta ett järngrepp om Eva. Hon kan ju inte sluta även om hon vill. Det finns också en och annan fördel med att öppna och fortsätta, något hon blir varse om. Men priset visar sig vara väldigt högt och frågan är om hon är villig att gå så långt.
På sätt och vis skulle filmen kunna liknas lite vid en blandning mellan The Butterfly Effect (2004), The Box (2009) och kanske främst 13 Sins (2014). Det är åtminstone dessa filmer som dyker upp i huvudet. Nu handlar det inte om tidsresor men det är trots allt så att varje lucköppning har potentialen att skapa en alternativ värld som Eva måste ta sig igenom för att gå vidare. Varje lucka påverkar hennes liv och de i hennes närhet.
Filmen är en thriller med skräckelement. Inte tillräckligt skrämmande för att vara en renodlad skräckfilm, men det är nog bättre så här. För när filmen försöker bli mer skrämmande längre in med "Ich" som uppenbarar sig, är det inte riktigt så effektivt. Inte så det går till överdrift men inte heller av den grad att det skulle höja upplevelsen.
Gillar detta överlag och kanske främst idén som funkar bra. Det blir tillräckligt med variation med varje lucköppning och adventskalendern är snyggt utformad med olika sorters mekanismer och funktioner. Överhuvudtaget känns det som genomtänkt med både luckorna, designen av adventskalendern och fotot.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar